Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

Het miezert, het is donker, ideaal weer om binnen te zitten. Op dinsdag 23 januari besluiten we dan ook bij schaakvereniging de Baronie uit Breda binnen te gaan zitten tijdens ronde 5 van de NBSB avondcompetitie. De vrijdag ervoor beschikten we al over twee spelers, maar met wet geregel en geluk kunnen we met een compleet team op weg. 

Op bord 4 krijgt Eddy van Nico Zaal een d4 opening. Echter na een aantal zetten verandert deze in een Caro-Kann variant. Net na de opening let Eddy niet goed op en verliest daardoor een paard. Het plan is dan maar op de remise toer te gaan en dat lukt aardig. Nico weet echter een vrijpion te creëren en loodst deze vakkundig naar de overkant. Het is 1-0 voor de Baronie.

Op bord 1 denkt Chiel van Meijnenveldt een pion te kunnen winnen. Christophe controleert of er geen combinaties inzitten die hij over het hoofd gezien heeft. Omdat dit niet het geval is besluit hij door te ontwikkelen. Hierdoor komt hij ruimschoots voor te staan. Na een, door schaak, verplichte dameafruil gooit Chiel de handdoek in de ring en staat het 1-1.

Jeroen speelt op bord 3 tegen Willem Boogert. De opening gaat gelijk op maar dan weet  Willem een toren weg te snoepen. Jeroen heeft namelijk de keuze een toren tegen wat pionnen af te ruilen om de dame op het bord te houden. Dan maar volop de verdediging in en daar komt Willem achter. Stukje bij beetje, vooruit manoeuvrerend en weer terug plaatst hij zijn stukken. Jeroen houdt zijn stelling potdicht, nou ja dat wil zeggen, potdicht met een paar lekke sluitingen. Eindelijk weet Willem de druk dusdanig op te voeren dat de eerste pion van het bord komt. Na een aantal ruilen ziet Jeroen het niet, en Willem des te meer, zitten. Het is 2-1 voor de Baronie.

Het moet dus van het laatste bord komen. Nou ja het laatste, in tijd dan, het gaat hier immers om bord 2. Arnold speelt tegen Hans Korsse zoals we van hem gewend zijn. Hoewel Arnold in zijn vertrouwde aanvalstoer zit, houdt hij deze keer ook zijn verdediging in de gaten. Hans doet dit ook en gaat vol in de tegenaanval. Wanneer Hans als eerste zijn anderhalf uur verbruikt heeft gloort er bij Arnold wat hoop. Hij heeft een pionneneiland wat in deze stelling winnend kan zijn. Hij besluit echter deze pionnen af te gaan ruilen om met dame en toren aan de slag te gaan. Héél even dreigt de tegenstander door de klok te gaan, maar met 2½ minuut op de klok en een Toren/Dame tegen koning besluit Arnold ridderlijk de hand uit te steken. Het staat 3-1 voor de Baronie.

De Baronie C

DSC C

 
Meijenfeldt von, C. (Chiel) 1663 Verledens , C. (Christophe) 1505 0 - 1
Korsse , J. (Hans) 1500 Hout van de, A. (Arnold) 1207 1 - 0
Boogert , W.A. (Willem) 1621 Gool van, J.J.W. (Jeroen) 0 1 - 0
Zaal , N. (Nico) 1370 Jongenelen , E. (Eddy) 921 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1539 Gemiddelde Rating: 1211 3-1
Toon/Verberg