Jeroen in de denktank voor het jeugdschaak

Tijdens de voorlaatste ALV werd besproken dat het ledenaantal van de DSC-jeugd zorgwekkend begint af te nemen. Er werd opgemerkt dat een vereniging zonder jeugdafdeling niet eeuwig kan blijven door bestaan, er moet voldoende aanwas zijn vanuit de jeugd. Dat het aantal jeugdschakers begint af te nemen is niet alleen een probleem van DSC, het is een landelijk probleem. DSC organiseert aan het begin van het seizoen het vriendjestoernooi, dat is een heel goed idee, maar jeugdleden kunnen misschien iedere week wel proberen vriendjes over te halen om te komen schaken en niet alleen vriendjes maar ook vriendinnetjes.

Niet alleen is het een probleem van het jeugdschaak, ook het aantal senoirenleden holt achteruit, landelijk wel te verstaan. DSC heeft de luxe dat het aantal leden juist groeit, en dan tel ik de ledenaanwas van D4 nog niet mee, want zij spelen extern nog steeds zelfstandig. Soms vrees ik wel eens dat DSC een ledenstop wil gaan toepassen door ruimtegebrek en ook gebrek aan materialen, ik adviseer DSC dat niet te doen, je moet hooien als de zon schijnt, zo had ik 2 jaar geleden begrepen dat voor de jeugd van DSC de ruimte bij De Poort eigenlijk ook al beperkt is, dan moet daar een oplossing voor gezocht worden, want ook daar geld als je een ledenstop instelt dat ze daarna misschien nooit meer terug komen.

Bij DSC bestaat gelukkig nog steeds de animo voor een jeugdafdeling, beter nog ze willen er meer jeugd bij hebben, daarvoor hebben al 2 leden een cursus gevolgd voor een certificaat zodat ze de jeugd kunnen leiden naar een talentvol schaker of schaakster. Dat is ook nodig want als zo'n aankomend talentje iets bijzonders gaat presteren zal dat een enorme uitwerking hebben op het schaak in Dongen, op zowel de volwassen mensen als de jeugd. Het beste voorbeeld is onze eigen Anne Haast, zij leverde met haar 13 jaar al een opzienbarende prestatie, zo werd destijds in het Weekblad van Dongen al vermeld.

Daar komen we meteen al bij een ander cruciaal punt, de vermelding in de lokale media. Als een jeugdlid, maakt niet uit wie iets bijzonders presteert moet dat vermeld worden in het Weekblad van Dongen en/of op dongen.nieuws.nl! Maakt niet uit wie dat doet, voor mijn part hij of zij zelf, papa of mama, iemand waarvan je het niet zou verwachten, of de club DSC. Uiteraard moet er dan ook een foto bij geplaatst worden.

Maar niet alleen bijzondere prestaties, ook de uitslagen van de interne jeugdcompetitie moeten gemeld worden aan de lokale media, door wie maakt ook niet uit. Eigenlijk geldt dat ook voor de senioren naar mijn mening. Bij zo'n bericht moet dan ook een verwijzing naar de site van DSC gezet worden. Alleen maar op facebook zetten is naar mijn mening onvoldoende, facebook is landelijk of misschien wel wereldwijd, het moet echt ook in de lokale media vermeld worden om het echt duidelijk te maken in de gemeente Dongen wat er leeft bij DSC. Veel mensen kijken helemaal niet op facebook.

Ik heb al wel gezien dat Stijn Jongenelen het toernooi om de Baronie-Cup groep 3 heeft gewonnen, in groep 1+2 hebben Mathijs van de Burght en Bram van den Brand ook goede resultaten behaald. Dat smaakt naar meer, niet alleen dat ze zoiets nog een keer presteren, maar ook naar de komst van meer jeugdleden bij DSC. Ze kunnen best trots gaan op zulke prestaties, op allerlei manieren, in familiekringen, op school, in vriendjeskringen, op lokale feestjes en natuurlijk ook weer in de lokale media, en toch ook weer op Facebook.

En enkelen doen het niet alleen bij het jeugdschaken erg goed, Stijn Jongenelen en Timo Vleer spelen ook mee in de interne competitie bij de senioren en presteren daarin beiden ook goed. Al met al waarschijnlijk het resultaat van de efficiënte trainingen die ze op zondagmorgen krijgen. Ook de ex-jeugdleden Xander Mahieu, Maarten de Kloe, Thijs Kimenai en Sven Steens leveren zowel intern als extern opzien barende prestaties. Dit zijn allemaal dingetjes die lokaal gemeld moeten worden, door hen zelf, door familie, door de club of door wie dan ook.

Als we dan deze onderwerpen gaan melden stuiten we misschien vaak op opmerkingen over dat schaken niet zo'n hoog aanzien heeft als bijvoorbeeld voetbal. Vooral jeugd wil actie zien. Dan denk ik hoe ze het in de dartsport wel voor elkaar hebben gekregen om van het darten een televisie-sport te maken. Het wordt gezegd dat ze dat vooral aan Raymond van Barneveld hebben te danken, ja zelfs wereldwijd.

Dat betekent dat we in de schaakwereld misschien ook zo'n boost moeten krijgen door iemand die ook iets dergelijks presteert en dus hoeft dat niet altijd een Nederlander te zijn. Zo bracht Max Euwe in 1935 een geweldige prestatie met zijn wereldkampioenschap en de KNSB had toen een geweldige toename van leden. Maar Fischer had begin jaren'70 ook grote invloed op de stijging van het ledenbestand van de KNSB, zo ook even later Jan Timman en in televisie- en radioprogramma's Hans Böhm. In de jaren"80 hebben de matches om het WK tussen Kasparov en Karpov ook enorme invloed gehad op de schaakwereld.

Kasparov begon er eind jaren'90 zelfs mee dat het schaken aan de wereldtop sneller moest worden om het weer interessant te maken. Ikzelf zag er destijds niet zoveel heil in maar nu denk ik daar anders over, Kasparov had het destijds over rapidschaak, ik heb het nu echt over snelschaak, aan de wereldtop wel te verstaan. Als dan ook nog eens een Nederlander bijzondere prestaties gaat leveren zal dat enorme goede invloed hebben op schaken in Nederland. Jammer dat wijzelf als club daar maar zeer beperkte invloed op kunnen uitoefenen.

Ook heb ik al vele malen gelezen dat schaken goed is om je concentratievermogen te verbeteren op school, maar niet alleen op school, ook op allerlei ander gebieden. Daar ben ikzelf een mooi voorbeeld van. Ik speel namelijk ook biljart en dat is ook een concentratiesport. Zo heb ik bij mezelf ontdekt dat ik in voorbereiding op een partij biljart maar beter aan schaken kan denken en zo heb ik de laatste 15 jaar in biljarten al vele overwinningen en zelfs kampioenschappen binnen gehaald door mijn concentratievermogen opgebouwd met schaken. Wie weet wat de jeugd op zo'n manier verder allemaal nog kan presteren op allerlei gebieden in de toekomst.

Juist dit laatste over concentratievermogen opbouwen uit het schaken zou iedereen, vooral jeugd eigenlijk aan moeten moedigen ook aan schaken te beginnen. Dat aanmoedigen kunnen we op meerdere manieren doen, door flyers op scholen, maar ook in ontmoetingscentra of de horeca zodat ook ouders hun zoon of dochter gaan aanmoedigen om te gaan schaken. Ik zou nog wel meer kunnen bedenken, maar als ik ergens in te kort ben gekomen dan mag iedereen mij aanvullen, en dit artikel mag door alle clubs in Nederland gelezen worden, want als DSC geen tegenstanders meer heeft kunnen ze ook niet meer schaken.

Jeroen van Gool, DSC Dongen


Afdrukken   E-mail
Nieuws

Eddy Jongenelen - 24 juli 2021

Hoe goed ben jij in gedachtenlezen? Vindt jij de missende hint die het team naar de schat van Johnson brengt? Kun jij in 30 seconden zoveel mogelijk woorden omschrijven? Zomaar een aantal...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 18 juli 2021

Als leuke afsluiter van een jaar hard leren en studeren is er altijd een snoepzakkentoernooi. De prijs die te winnen valt zal voor de oplettende lezer al wel duidelijk zijn...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 17 juli 2021

16 juli, ronde 20/20 De laatste ronde is gespeeld, de laatste zetten zijn gedaan. De oude kampioen Roelant Schoots treedt af, zijn opvolger Jan-Pieter de Vries zal voor minstens één jaar als...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 11 juli 2021

Met de zomer in de bol, begin op zondag voor ons weer de lol. Nog eventjes dan tenminste. Vandaag de laatste gewone lesochtend en volgende week een afsluitend toernooitje.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 10 juli 2021

9 juli, ronde 19/20 Nog één ronde te gaan, het kampioenschap is nog niet beslist. Slechts dertien puntjes staat Jan-Pieter de Vries voor op Mark Maas. In de laatste ronde kunnen geen van beiden...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 04 juli 2021

Voor alle jeugd valt nog veel te leren. De belangrijkste les is toch nog steeds "blijven opletten". Na vandaag zijn er nog twee ochtenden te gaan voor de jeugd. Nog één normale les ochtend een een...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 03 juli 2021

2 juli, ronde 18/20 De top vijf loopt geen averij op. Jazeker, twee van hen zijn afwezig, en hebben daardoor hun minimale kampioenskansen nog eens gedecimeerd, Maar zowel Jan-Pieter de Vries, Mark...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 27 juni 2021

Vandaag zijn de examens gemaakt. Of deze goed zijn gemaakt of niet kan nog niet gemeld worden. De examens worden opgestuurd dus de uitslag hiervan laat nog even op zich wachten.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 27 juni 2021

Vrijdag 25 juni, ronde 17, hierna volgen er nog drie. Tien partijen, wisselende kansen, verprutste stellingen en een nieuwe koploper, er gebeurde weer het een en ander. Een rondje langs de...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 20 juni 2021

Deze week stonden er proef examens op het programma. Vier van onze jeugdleden hebben hun proef examen dusdanig goed gemaakt dat er een examen voor hun is aangevraagd.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 19 juni 2021

Ronde 16 is gespeeld. Negen partijen, negen winnaars. Waar Eddy Jongenelen vrij plots wint nadat zijn tegenstander met een gepende pion wil aanvallen, wint Philippe Blankert na een strategische...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 13 juni 2021

Waar het vorige week aan de zwart speler was om te winnen is het deze week duidelijk de beurt voor de wit speler.