Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

De groeten uit Helmond

Winst voor DSC tegen HSC Helmond 3Zaterdag 5 november staat in het teken van ronde 2 in de KNSB competitie en we gaan voor de winst. De twee teamcaptains, Martin en Xander hebben de stukken en borden al opgehaald en we komen gelijktijdig de Cammeleur ingelopen. We spelen met drie teams thuis, dus is het volle bak met 48 schakers. DSC 2 mag tegen HSC Helmond 3 uit, je raadt het al, Helmond.

Na een korte introductie worden de klokken gestart en zitten we gezellig een potje te schaken. We beginnen al met een achterstand doordat Maarten Damen zich af moest melden. Dan de tactiek tegen Oisterwijk, ik zorg dat het verliespunt weggewerkt wordt en de rest gaat voor de winst.

Deel 1 van het plan werkt. Nadat ik een loper offer tegen twee pionnen pakt het anders uit dan gepland. Jos weet de koningsstelling dicht te houden en kan later zelfs een pionnetje terugpakken. Wanneer hij zijn koning uit de penning haalt, ziet hij helaas over het hoofd dat er een onverdedigde toren achterblijft. Ik kom voor te staan en Jos laat zich een aantal zetten later mat zetten. Mijn taak zit erop, nu aan de rest.

Voor Timo is het de eerste keer dat hij meespeelt in de externe competitie, maar dat maakt niet uit. Hij heeft zijn opdracht goed verstaan en pakt de winst op Menno van Dongen. Ook Martin leidt zijn stukken naar een winnende stelling en wint van Arjan Heijligers. 

Met Arnold gaat het wat minder. "Witte wat het is, ik dacht ik zet mijn toren op de open lijn dan kan ik straks lekker aanvallen op de dame. Maar achteraf bleek de loper pakken beter te zijn". Aldus Arnold, hij heeft hier echter wel een punt. Helaas niet in de partij en hij verliest van Mario Adriaans. Danny Oppers liep vrolijk rond aangezien zijn tegenstander niet op was komen dagen.

Ook Sven zorgt voor winst tegen Paul Sanders, wat ons op een totaalstand van 4 - 3 brengt. Als Paul het op remise weet te houden wint ons team. Paul staat qua stukken iets voor, maar torent af op een toreneindspel. Hij ziet de bui al hangen en biedt remise aan. Of zoals ze in Helmond zeggen:"Mar jonge, ge kôhnt ut verskil nie zien". Dit wordt door Adam Czuba aangenomen en we eindigen met 4½ - 3½. De handtekeningen worden gezet en we kunnen voldaan naar huis.

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 05 december 2022

Weer een les, en volgende keer niet vergeten de lesboeken weer mee te nemen… gelukkig hebben we extra boeken liggen.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 03 december 2022

Brabanders hebben een woordje "zammazegge" wat je toe kunt voegen aan een zin om de zaken iets minder erg te laten klinken. Dat woordje werd vanavond veelvuldig gebruikt. Uitleg van het woordje vind...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 28 november 2022

We hadden dit keer genoeg leeraren om elkaar een beetje les te kunnen geven, en die partij analyses van echte partijen zijn zeer interessant… niet vergeten dan ook op je eigen partij te letten.

Nieuws

Maarten de Kloe - 27 november 2022

DSC 1 mocht op gisteren tegen Stukkenjagers 5 spelen, en dat was een avontuur. Na iets te laat te zijn vertrokken, komen we ook nog eens in de file te staan… Nou, 20 minuten na 12 uur kunnen we...

Nieuws

Sinterklaas - 26 november 2022

Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al...