Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat een corona-tijden !

Op 26 november werden er nieuwe maatregelen getroffen om de nieuwe golf van corona-gevallen te stoppen: zou het schaken nog doorgaan ? Een paar uur voor de persconferentie kwam er al een bericht van de wedstrijdleider binnen: zou de eindtijd naar 17.00 uur worden verzet, dan spelen we niet: anders wel. De regel van 17.00 uur ging in, maar pas op zondag: we konden dus nog gasten uit Rijswijk ontvangen en onze laatste overwinning voor dit kalenderjaar halen ?! ( want de wedstrijd van 18 december staat op losse schroeven: het is niet anders ).

Jan-Pieter kon zijn partij pas later beginnen: door een ongeluk op de snelweg en de daarop volgende file kwam hij pas zo’n 30 minuten later binnen. Maar dat weerhield hem er niet van om goed aan de start te beginnen: na Jan-Pieters gebruikelijke a6,b5 kwam de tegenstander met een paard op g5 waarna de koning ineen naar e7 moest worden gezet. Daardoor kreeg hij druk te verduren op zijn stelling en verloor een pion. Daarna kwam het open te staan, maar de tegenstander hield goed het overzicht en kwam een dame en 3 pionnen tegen 2 torens voor te staan: dit was ook nog eens in tijdnood. Kortom, het was tijd om in te pakken voor Jan-Pieter.

Ikzelf kreeg een gesloten Siciliaan op het bord en ging vol voor de aanval op de koningsvleugel. Mijn tegenstander zette echter goed druk op de damevleugel en moest die goed in de gaten houden. Echter nadat hij een passieve zet had gespeeld, ging de damevleugel op slot en kon er volledig aangevallen worden, waarna de tegenstander, net voordat hij mat ging, opgaf.

Mark had een rustige opbouw, net als zijn tegenstander: er was weinig sprake van spanning, totdat het toreneindspel begon. Toen wist Mark een pion te winnen en hield die helemaal tot aan het einde vast. Hij speelde het toren-pion tegen toren eindspel netjes uit en won.

Philippe kreeg het centrum vanuit de opening van zijn tegenstander en hield dat goed vast. Daarna zette hij een koningsaanval in, zodat er een toren van zwart in de hoek bleef opgesloten. Daardoor kon Philippe een pionnetje winnen, daarna nog één en nog….o, nee de tegenstander zag het niet meer zitten en gaf op.

Ivo speelde op 5 tegen iemand die slechtziend is: een tablet als notatieboekje als gevolg. Ivo kwam goed uit de opening en won een pion. Toen kwam er een scherpe stelling op het bord, Ivo zag een tussenzet over het hoofd, een grote combinatie kwam op het bord waarna hij een stuk tegen 2 pionnen achter kwam te staan, maar wel een hele mooie op c2. Deze vond hulp bij de d-pon, waarna Ivo het zeer netjes uitspeelde: ook zijn punt was binnen.

Dan de partij van Pierre: dit was de langste van de dag. Pierre begon met een koningsaanval, maar die sloeg helaas niet door. Er kwam een toreneindspel op het bord en Pierre ging verdedigen: oei, als dat maar goed gaat ! Hij kwam onder grote druk op de damevleugel te staan, maar toen hij via de koningsvleugel probeerde binnen te komen, pareerde Pierre het goed en viel via die vleugel aan. Hij won een pion en speelde de partij goed uit: ook hij had zijn partij gewonnen.

 

Bij Ad kwam er een Siciliaan op het bord, waarna er veel spanning in de partij kwam. Vervolgens ging Ad nog een stapje verder en viel de koningsstelling aan. Daarop offerde de tegenstander een stuk en Ad zijn koningsstelling had geen pionnen meer. Toch kon hij de zware stukken afruilen en speelde het eindspel ( met een stuk tegen 2 pionnen ) moeiteloos uit.

Tenslotte de partij van Maarten de Kloe. Hij kwam moeizaam uit de opening waarna hij geen initiatief had. Dit probeerde hij te krijgen door zijn koningsstelling open te gooien, maar daar wist de tegenstander wel raad mee. Hij kwam een kwaliteit achter en kon die niet meer terugwinnen en verloor.

 

Kortom, de uitslag was 6-2: het is een grote overwinning, maar zo zag het er rond half vier zeker niet naar uit. Toch hebben we dit kalenderjaar in ieder geval mooi afgesloten met een dik verdiende overwinning.

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 22 mei 2022

Vandaag zijn er weer vier partijen gespeeld bij de jeugd. Bij een oneven aantal leerlingen voor de competitie wordt er een lesgever ingezet om het aantal weer even te maken. Het is deze week aan Levi om het tegen een lesgever op te nemen. 

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 21 mei 2022

Na het gongtoernooi van vorige week zal vanavond bekend worden wie de tweede prijs van dit seizoen in de wacht gaat slepen: De laatste rapidavond van het seizoen. De kaarten lijken al geschud te zijn. Tenminste voor de bovenste twee plaatsen. Met...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 15 mei 2022

Bij afwezigheid van de jeugdleider laat het verslag en de uitslagen ook een weekje op zich wachten. 

Nieuws

Maarten van der Burght - 14 mei 2022

Op vrijdag 13 mei speelden we de inhaalwedstrijd in de avondcompetitie tegen HMC-B. Maar mijn hoofd was er echt niet helemaal bij: een nieuw huis kopen brengt veel nieuwe zaken met zich mee en dan sluipen er foutjes in communicatie en vergeet je...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 14 mei 2022

Ik doe een zet en ik hoor Bong Dan maar op f7 offeren voor mijn part Een keer per jaar spelen we Gong Het is leuk, maar niet goed voor mijn hart