Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

4-0 en DSC wint!

We mogen naar Oss. Niet naar het oude, bouwvallige en doorleefde houten bouwseltje, maar naar Wijkcentrum Schadewijk, een gezellig gebouw met verscheidene activiteiten. We worden vriendelijk ontvangen, in een rustige kamer gezet, en na een gemoedelijk praatje kunnen we aan de gang. Jammer dat ook vanavond Ajax tegen Dortmund moest, dat moeten we nu missen. Nog wel even geïnformeerd of er misschien een televisie was om wat flitsen te zien, tijdens of anders na een partij. Meer dan een "misschien valt er wat te regelen" kwam het niet. Het wordt 20.00 uur, en we beginnen:

Op bord drie speelt Peter Stokkermans met wit tegen Maikel Bloks. De teamcaptains tegen elkaar. Na een siciliaanse opening en wat stukkengeruil, weet Maikel de samenwerking van zijn eigen stukken danig te verstoren. 

Het ziet er goed uit voor Peter, maar de linkMaikel had een goed getimed remisevoorstel: Het was pas kwart voor negen, op tijd voor het voetbal! Dus bij de beheerder even gevraagd of er mogelijkheden waren... De aardige man installeerde zijn eigen laptop voor ons in een ruimte met bank! Maar was nog niet tevreden. Hij wist hem ook nog aan te sluiten op een groot beeldscherm! Dus remise geaccepteerd in erg mooie stelling. Na een zet als Kc3 of Pxc4 moet zou het toch wel zijn goedgekomen denk ik zo...

Even later is Xander Mahieu al klaar. Op bord één tegen Chris Broekkamp krijgt ook hij siciliaans voorgeschoteld. Hij maakt er korte metten mee.

Met 11. f5 valt hij twee stukken tegelijk aan. Chris tracht op slinkse wijze achterstand te voorkomen: Na

11. ... Lc4, 12 . Lxg4  Dh4+, 13. Df2 Dxg4 heeft hij het stuk terug, maar verliest hij zijn dame na 14. h3! Opgegeven, we staan voor!

Xander en Peter kijken rustig de eerste helft, Ajax wervelt over het veld en mist allerlei kansen, maar benut er gelukkig ook een paar. Ondertussen houden we bord twee en vier in de gaten. Het remisevoorstel van Frans van der Burght op twee wordt gezien de stand afgewezen, maar met koning, paard en zeven pionnekes aan elke kant ziet dat er remiseachtig uit.

Op bord vier bij Piet Noij is het lang wat ondoorzichtig, al schuift Piet wel aardig op in de richting van de koning van Frans Megens. Frans verdedigt wat hij kan, maar er ontstaan wat gaten in zijn koningsstelling, en uiteindelijk staan de zwarte stukken klaar voor de finale:

Met 29. De2 dekt wit veld f3 nog eens, maar Piet heeft een ander plan. met 29. ... Txg4+ gaat het mat! Frans denkt nog weg te kunnen duiken met 30. Kh1, maar na het fraaie Tg1+, 31. Txg1 Dh3 is het mat.

De winst is binnen!

En dan Frans nog op bord twee. Een klein moment van onoplettendheid en Martien Heijmans slaat toe met een paardvorkje. Eén pionnetje kwijt, maar dat is genoeg. Frans wordt er afgetikt.

De eerste helft is geëindigd met 2-0, na een bedankje richting tegenstanders en beheerder gaan we voldaan weer naar huis. Met de tweede helft op de radio, en natuurlijk volop schaakgezever er tussendoor gaat de terugweg vlotjes, en met een mooie 4-0 eindstand komen we thuis aan. Met Sinterklaas komt Baronie op bezoek, dan gaan we zien of we bij de bovenste of onderste helft thuishoren...

 

  OSV A 1492 - DSC B 1548  1½ - 2½
1. Chris Broekkamp 1769 - Xander Mahieu 1607     0 - 1
2. Martijn Heijmans  ---- - Frans van der Burght 1404     1 - 0
3. Maikel Bloks 1460 - Peter Stokkermans 1634    ½ - ½
4. Frans Megens 1248 - Piet Noij ----     0 - 1
Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 22 mei 2022

Vandaag zijn er weer vier partijen gespeeld bij de jeugd. Bij een oneven aantal leerlingen voor de competitie wordt er een lesgever ingezet om het aantal weer even te maken. Het is deze week aan Levi om het tegen een lesgever op te nemen. 

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 21 mei 2022

Na het gongtoernooi van vorige week zal vanavond bekend worden wie de tweede prijs van dit seizoen in de wacht gaat slepen: De laatste rapidavond van het seizoen. De kaarten lijken al geschud te zijn. Tenminste voor de bovenste twee plaatsen. Met...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 15 mei 2022

Bij afwezigheid van de jeugdleider laat het verslag en de uitslagen ook een weekje op zich wachten. 

Nieuws

Maarten van der Burght - 14 mei 2022

Op vrijdag 13 mei speelden we de inhaalwedstrijd in de avondcompetitie tegen HMC-B. Maar mijn hoofd was er echt niet helemaal bij: een nieuw huis kopen brengt veel nieuwe zaken met zich mee en dan sluipen er foutjes in communicatie en vergeet je...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 14 mei 2022

Ik doe een zet en ik hoor Bong Dan maar op f7 offeren voor mijn part Een keer per jaar spelen we Gong Het is leuk, maar niet goed voor mijn hart