Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

De wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”

Op zaterdag 9 oktober speelden we eindelijk weer eens een externe wedstrijd en we mochten Bergen op Zoom ontvangen. Maar het leek wel of het niet een schaakwedstrijd was, maar een wedstrijd van “effe wennen” en “net niet”. Hieronder deze twee competitiestrijden in detail !

De competitie “effe wennen”.

Ik mailde de tegenstander ver van tevoren met alle informatie, dacht ik. Want eerst kreeg ik te horen, dat het allemaal goed was, maar een paar dagen later kwam een bericht van de teamleider: hoe zit het met de maatregelen omtrent corona ? Moet je een QR-code hebben ? Worden we gescand bij binnenkomst ? Ik gaf aan, dat dit wel zou gebeuren, maar toch weer stiekem niet: we zaten in een aparte sporterszaal en dus hoefde het weer niet: dat was effe wennen. Dus in de competitie “effe wennen” stonden we 1-0 voor.

Maar ook een teamlid van ons moest wennen aan de begintijd: we begonnen om 12.00 uur, terwijl Xander dacht om 13.00. Na een telefoontje van Mark kon Xanders zijn partij een kwartiertje later ook beginnen: toch al 2-0 voor ons !

Maar ook de tegenstander scoorde hoor: ik moest 4 notitieblaadjes uitdelen aan ze: allemaal een boekje vergeten: dus 2-1. Om vervolgens een tijd later ineens een mobiel te horen ! Had ik niet gezegd, dat die uit moesten staan ? De hele zaal hoorde de ringtoon, behalve de eigenaar zelf. Nadat we hem op de hoogte hadden gebracht, werd het weer stil in de zaal: het was weer wennen ! 2-2.

En toe kwamen de borden natuurlijk nog: ik zette mijn paard weg die een pion verdedigde: het was weer wennen en 3-2. Maar ook Bergen op Zoom liet zich niet kisten: op bord 1 werd een pion stevig verdedigd, zodat er een paardvork op e3 over het hoofd werd gezien: 3-3. En om af te sluiten: zowel de teamcaptain van hun als ik waren vergeten om het wedstrijdformulier te ondertekenen en dus is de eindscore 4-4.

De competitie “net niet”.

Maar er werd natuurlijk ook nog goed geschaakt, al werd het dan op veel borden “net niet”. Op 1 speelde Jan-Pieter een prima partij. Na een rustige opening kon hij dus een paard planten op e3 en won een kwaliteit. Daarna bouwde hij rustig de stelling op, de tegenstander probeerde nog wat, maar Jan-Pieter gaf geen krimp en speelde de partij netjes uit.

Op 2 gaf ik in de opening dus een pion weg. Daarna ging de stelling open en kwamen er combinaties in de stelling en mijn tegenstander dacht lang na om alle problemen te omzeilen. Het leek alsof hij in zijn opzet slaagde, maar rond de 40e zet miste hij er één en dus werd het net niet voor hem. 0-1 voor de tegenstander.

Op 3 speelde Mark die een dichte stelling op het bord kreeg. Het leek allemaal op remise uit te komen, maar toen het remiseaanbod werd gedaan, kon Mark de partij naar zich toe trekken. Hij speelde wel verder, maar zag het niet en de remise was een feit. Zo werd het dus 1-1.

Op bord 4 kwam Pierre goed uit de opening, maar ging hij te snel alleen op de verdediging spelen. De tegenstander kon echter lang niet profiteren tot aan het eindspel, haalde een pion en de partij binnen: zonde Pierre, net niet ! 2-1 voor ons.

Op bord 5 speelde Ivo een vrij nieuwe opening voor hem en offerde een kwaliteit voor spel. Maar die kwaliteit werd nooit meer terug gewonnen en de enige vrouw in het gezelschap kon het punt in haar boekje opschrijven. Het kwaliteitsoffer werkte dus net niet: 3-1.

Op bord 6 speelde Maarten de Kloe. Hij kon weinig jus aan de opening geven en kwam in een matte stelling terecht. De partij ging langzaam naar het eindspel, waarbij de tegenstander een pion ontfutselde bij Maarten en daarna nog één. Maarten vocht nog als een leeuw, maar de tegenstander maakte het goed af.

Op bord 7 speelde Xander met zwart. De opening verliep rustig en ook in het middenspel was er weinig spektakel te vinden. Dus er kwam een eindspel op het bord met Xander op beide vleugels 3 pionnen en de tegenstander 2 en 4. De tegenstander had het initiatief, maar zag niet hoe hij verder kwam en bood remise aan. Xander zag ook niet hoe hij verder kwam en nam het aan. Bij analyse bleek echter, dat Xander nog goede winstkansen had en dus weer een partij van net niet: 4-1.

Op 8 speelde Ad een prima partij. Hij kwam beter uit de opening, maar kon dit niet omzetten naar een materiële voorsprong en de stelling kwam dicht te zitten. Een verdeling van de punten als gevolg. En dus hadden we deze competitie dik gewonnen !

Tja, de wedstrijd ging dus met 3½-4½ verloren, maar eindelijk konden we weer eens schaken !

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 16 oktober 2021

Ronde 4 van de interne competitie zit erop. Schrijver dezes was niet aanwezig, maar kreeg een nauwgezet ooggetuigenverslag binnen: Stijn dacht tegen Abdulrahman het zonder dame af te kunnen...

Competitie/Extern

Maarten van der Burght - 10 oktober 2021

Op zaterdag 9 oktober speelden we eindelijk weer eens een externe wedstrijd en we mochten Bergen op Zoom ontvangen. Maar het leek wel of het niet een schaakwedstrijd was, maar een wedstrijd van...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 10 oktober 2021

Ook deze ochtend is het weer een gezellige chaos met te laat aanwezige leerlingen en de gebruikelijke pogingen om een kind twee uur lang op zijn of haar plek te laten zitten.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 09 oktober 2021

Vrijdag 8 oktober. Ter "voorbereiding" van de externe competitie op zaterdag wordt de eerste rapidavond van het seizoen gehouden. Tussen de drie partijtjes door is er nog even tijd om het Nederlands...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 03 oktober 2021

Op deze regenachtige zondagochtend wordt er weer hard gestudeerd. De opgaves in de lage stappen worden veelvuldig verslonden, en in de hoge stappen worden er hevige debatten gevoerd over de juiste...

Competitie/Extern

Peter Stokkermans - 02 oktober 2021

Voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-epidemie staat er weer avondcompetitie op het programma. Onze laatste wedstrijd was in februari 2020 in Sint Oedenrode tegen RDS A. Een niet...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 02 oktober 2021

Alle drie de avondteams spelen een thuiswedstrijd. Dat maakt het meteen een drukke avond met twaalf bezoekende schakers, maar tegelijkertijd een rustige avond in de interne competitie. Met slechts...

Competitie/Extern

Eddy Jongenelen - 02 oktober 2021

Het was voor de meeste teams een bijzondere avond. De eerste keer weer met volle bak aan de gang. Letterlijk volle bak. Met 18 borden was het behoorlijk druk. Ook het C team kon aan de slag tegen...

Competitie/Extern

Eddy Jongenelen - 02 oktober 2021

Als kersverse teamleider van het vlaggenschip van de avondcompetitie werd mij al snel duidelijk dat de verantwoordelijkheden verder rijken dan de gunstige arbeidsvoorwaarden die Eddy me deed...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 26 september 2021

Met de afwezigheid van twee van onze lesgevers is het wel een beetje passen en meten, maar gelukkig laat de grote van de groepen dat ruimschoots toe en kunnen ze gemakkelijk bij elkaar geschoven...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 25 september 2021

Het is 24 september, laatste dag voordat de regels versoepeld worden. We nemen na deze avond dan ook afscheid van de regel van maximaal 13 borden. Dus ook geen  acht "oneven" spelers meer zoals...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 19 september 2021

Vrijdag 17 september. Het nieuwe seizoen is nu echt van start gegaan. Natuurlijk hebben we met de ledenvergadering de officiële aftrap al gehad, maar nu de stukken weer uit het doosje mogen krijgen...