DSC A - King B avondcompetitie topduel 2-2 (24 jan 2020)

DSC A en King B stonden beiden op kop in de avondcompetitie B, en King B kwam op bezoek. King B is een Tilburgse snelschaakcombinatie zonder interne competitie. Opdracht van teamleider Maarten was: 'winnen, maar geen kampioen worden'.

Er was meteen een verrassing: hun sterkste man, Bob Jansen 2150, ging op bord 2 tegenover Philippe (wit) zitten. Philippe had zich verheugd op een avondje naast Maarten vd Burght schaken waarbij laatste de kopman zou opvangen....maar helaas. Het tweede helaas was dat zwart Benoni inleidde, waar tegen Philippe zijn recent uitgewerkte antiBenonin probeerde (1. d4 Pf6 2. c4 c5 3. Pf3 cxd4 4. Pd4 e5 5. Pb5). Maar wit was al uit zijn theorie toen zwart 5...d5! 6. cxd5 Lc5! speelde (in plaats van het voorbereide 5...d6). Wit speelde 7. Pb1c3 en dat bleek al fout. De witte paarden komen in problemen. Tezamen met nog een onnauwkeurigheid leverde het na 17 zetten, 35 minuten denktijd van wit en 15 minuten van zwart een miniatuur op in het nadeel van DSC. Wit verliest razendsnel. Na afloop vertelde de sympathieke Bob aan Philippe dat dit het bekende Kasparow gambiet was dat meestal uit het Engels voortkomt. Philippe kreeg een uur bijles in het gambiet en (anti)benoni's in het algemeen en was er Bob zeer dankbaar voor. Wel 0-1 achter.

Ivo op bord 3 speelde met zwart Philidor, met h6. Tegenstander Romanesco had wel zin in 'met dik hout zaagt men planken' en offerte Lxh6 voor twee pionnen....later drie. Ivo had echter subtieler en fijner vooruitgekeken. Wit kwam een heel eind, met maar twee aanvalsstukken - dame en een paard dat via g3 naar f5 ging - maar schijn bedroog. Wit kon de zwarte toren op a8 ophalen, maar Ivo had haarfijn gezien dat wit machteloos stond tegen de navolgende koningsaanval door zwart. Het matbeeld was prachtig, en de partij heeft de subtiele signatuur die Ivo wel vaker heeft. 1-1.

Op bord 4 kreeg Mark met wit een van zijn droomstellingen: na 1. d4 mikken op de zwarte koningsvleugel. Door een tussenzet was het witte voordeel vergroot tot twee lichten stukken en pion tegen toren. Winst leek slechts een kwestie van techniek en tijd. Markt probeerde nogal snel mat te zetten, waarna zwart de toren terug kon offeren voor twee stukken. Nog steeds in een overwinningsroes verzuimde Mark eeuwig schaak, waarna de zwarte dame met schaakjes  een loper ophaalde en cruciale pion op f6. Alleen dames op het bord met pionnen, met extra loper voor zwart - Mark gaf op. Tijdnood heeft bij beiden een rol gespeeld. 1-2 voor King B, daar waar het andersom had kunnen zijn. Maar Mark had goed naar de ene kant van de boodschap van TL Maarten geluisterd.

Bjorn Fokker bestreed op bord 1 met wit het Frans van Maarten. De moderne aanpak: a3 en b4, counteren met een damestonewall. Maarten twijfelde of hij er nog in zou slagen te winnen en vroeg aan Philippe: 'Heb je er nog vertrouwen in?'- 'In jou  altijd', zei Philippe, en Maarten ging er goed voor zitten. Na de niet ideale opening ging toch langzaam maar zeker de betere schuiver steeds beter staan: de witte centrumpionnen van Maarten gaven de doorslag. Zwart speelde constant zijn stukken beter rond dan wit en dat won. 2-2, en de spanning in de klasse B1 blijft erin: https://nbsb.netstand.nl/divisions/view/168


Afdrukken   E-mail