De sterkste van het seizoen

Zaterdag 14 december stond de kraker op het programma. De wedstrijd der wedstrijden. Het moment waar iedereen op heeft gewacht! Willem II wordt met een 0-3 nederlaag aan de kant gezet door ADO Den Haag. Voordat die klapper begon werd 's middags aan de Bredaseweg in café Theseus de nummer 1 van onze competitie het vuur aan de schenen gelegd. De rook was tot aan Den Haag te zien. Die ADO supporters moesten wel denken: "Maar hopen dat dat niet ons ontvangst is." Nee. De Drie Torens 2 - DSC 1 eindigde in een klinkende overwinning voor laatstgenoemde. Waar in de eerste ronde de dames werden weggeven tegen 't Paardje, viel de munt nu wel de goede kant op.

Op bord 7 speelt Maarten de Kloe tegen Elias. Ook deze keer was mijn advies aan Maarten duidelijk: "Gebruik je tijd en speel niet te snel." Maar door het spelen met increment in combinatie met een zeeslang van meer dan 90 zetten, eindigde Maarten met meer tijd dan waar hij zijn wedstrijd aan begon. Waarschijnlijk wist hij ook niet dat zijn tegenstander bijna 300 ratingpunten meer had dan hij. In een Franse opening wordt er snel, maar gelijkwaardig gespeeld. Maarten vraagt of hij remise mag aanbieden. Tuurlijk. Alleen neemt Elias het niet aan. Hij bikkelt duur tot het echt zeker weten, 100%, potremise is. Voor de enige overgebleven pion gaan staan en er niet meer weglopen. Duidelijke uitslag.

Nadat Maarten de kloe vroeg of hij remise mocht aanbieden, vertel ik onze bord 8 speler Thijs dat hij ook remise mag aanbieden. Er is een soort Roelant partij ontstaat, je weet wel. Loopgraven. Alleen deze loopgraven worden wel doorbroken. Hoe? Geen idee. Dat heb ik helaas niet kunnen volgen, maar onze debutant had hele andere plannen dan remise aanbieden. Hij zet zijn debuut luister bij met een overwinning. Zijn gezicht als hij mij ziet lachen na die mededeling was schitterend. Goed gedaan Thijs!

Op bord 6 zijn de messen geslepen. Xander speelt tegen Frank Schouten. De man die het in de avond competitie moeilijk maakte voor Maarten v/d Burght, probeert nu Xander op de operatietafel te leggen. Er is al anderhalf uur gespeeld en geen van beide heeft gerokeerd. Het is scherp, zeer scherp, maar na een schaakje van Frank speelt Xander koelbloedig Kf8. Een fantastische vondst die resulteert in stukwinst en dat weet Xander wel uit te spelen.

Op bord 1 mag Maarten v/d Burght tegen Bert-Jan. In de auto op weg naar huis weet Maarten mij te vertellen dat Bert-Jan in een bepaalde variant van een bepaalde opening f6 speelde. Dat kon ook wel, maar dan moest je het niet laten volgen door een loperzet. Dan gebeuren er enge dingen. Maartens stukken hebben misschien wat minder ruimte, maar er is genoeg tijd om ze naar de vijandelijke koning te dirigeren. Maarten wint. Tsjaa, zou het die loperzet geweest zijn na f6?

Op bord 2 speelt Philippe een mindere partij tegen Jan Douwes. De man met de openingskennis van drie databases bij elkaar opgeteld komt gedrongen te staan. Toch blijkt er een verlossende zet in te zitten. Een offer die zijn weerga niet kent. En met elke zet die Jan doet wordt het offer sterker voor onze man. Dus voert hij hem uit. Schaken kan soms zo simpel zijn. Er staan vier stukken, een partijtje pionnen en zes koningen in... Niet helemaal, maar de rente van het offer is genoeg om de winst naar zich toe te trekken.

Rechts van mij speelt Mark op bord 3 tegen Danniel van Boxtel. Wist hij dat Mark het Benko gambiet ook zijn repertoire heeft zitten met zwart? Mark slaat in de opening op b5 en schuift dan zijn pion door (schijnt te kunnen in de Benko). Ondanks dat hij die variant goed kent, komt hij toch slechter te staan. Niet zoveel slechter dat de nederlaag in zicht komt. Het wordt remise. Op dat moment had Mark al een keer remise aangeboden die misschien wel terecht werd afgewezen. "Die Dongenaren met hun grappen."

Aan mijn andere kant speelt Pierre tegen een bekende nota bene! Nog voor de wedstrijd weet hij me te vertellen dat zijn tegenstander misschien wel Jaap Postuma is, nou Pierre. Dat klopt. In zijn f4 opening weet Pierre een schitterende aanval op te zetten. Een torenlift van f1 naar f3 naar h3. Paard in laten staan om meer stukken erbij te halen (slaan zou tot mat leiden). Komt hij erdoor? Nou... nee. Als ik rondloop om de partijen te bekijken komt Pierre mij vertellen dat hij zojuist geblunderd heeft. Maar Pierre zou Pierre niet zijn als hij toch doorspeelt en er een matje in weet te weven. Jaap ziet het niet en liet zich pardoes mat zetten. Ook een blunder, maar wel een veel ergere.

Op bord 4 wordt de clash van de teamleiders gespeeld. Ikzelf mag aantreden tegen Michele Montenegro die het Engels van stal haalt. Heb ik vroeger ook nog gespeeld. Nou blijk je tegen het Engels een omgekeerde Grand Prix aanval te kunnen spelen met e5 en f5. Doen we dat toch? Bobby Fisscher kon het ook, dus... Ik kom goed uit de opening en zie een tactische wending nadat ik een pion heb geofferd voor meer spel. Michele ziet het niet. Ik kom een pion voor te staan met het betere van het spel. Ik weet dit naar een toreneindspel te leiden die volgens mij makkelijk te winnen moet zijn. Maar ik ben zo moe en de overwinning was al binnen. Michele biedt remise aan wat ik accepteer. Er had meer in gezeten.

Met een prachtige 6,5 - 1,5 overwinning staan we op een mooie derde plaats in de competitie. Bovenaan staat het sterke Helmond en tweede staat Eindhoven met jeugdspelers als Luna Huang. De sterkste van het seizoen is dus nog niet bepaald.

Ivo de Ligt

De Drie Torens 2

DSC Dongen 1

   
Panjoel, B.J. (Bert-Jan) 1977 Burght van der, M. (Maarten) 2136 z-w 0 - 1
Douwes, J. (Jan) 1979 Blankert, J.P. (Philippe) 1915 w-z 0 - 1
Boxtel van, D. (Danniel) 1881 Maas, M. (Mark) 1876 z-w ½ - ½
Montenegro, M. (Michele) 1867 Ligt de, I. (Ivo) 1691 w-z ½ - ½
Postuma, J. (Jaap) 1782 Mulders, P. (Pierre) 1616 z-w 0 - 1
Schouten, F.A.J. (Frank) 1638 Mahieu, X. (Xander) 1530 w-z 0 - 1
Thijsse, E.G.C. (Elias) 1797 Kloe de, M. (Maarten) 1534 z-w ½ - ½
Mathieu, J. (Jelle) 1564 Kimenai, T. (Thijs) 1324 w-z 0 - 1
Gemiddelde Rating: 1811 Gemiddelde Rating: 1703   1½-6½

Afdrukken   E-mail