//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Als voorlaatste uitwedstrijd stond een bezoek aan de gezellige Osse Schaakvereniging OSV op het programma en wel het tweede team. Het is natuurlijk al een hele onderneming. Maar het team van DSC was natuurlijk wel versterkt met twee nieuwe gezichten. Zij kregen vandaag de vuurdoop in het tweede team. De eerste is Piet Noij onze koekjes bakker die zoals je verder wel zult lezen geen koekenbakker achter het schaakbord was. En dan is er Sven Steens die ook niet zomaar over zich liet lopen. En heel fijn was het om een compleet team te hebben wat wel een grootte rating achterstand had t.o.v. onze tegenstander.

 

Na een zeer korte toespraak van de wedstrijdleider van OSV werden we vriendelijk begroet maar zonder alle mogelijke poespas die door andere verenigingen wel geopperd word. Op de heenweg zagen we wel een dame in een moeilijke positie die over de vangrail was gevlogen met haar auto maar gelukkig het water nog net miste. Er stopte al verschillende auto’s met mannen die haar wouwen helpen. En Eddy en Ik hadden zo een idee hoe dat dat ging. Een man komt bij de auto aan en zegt “dat is de eerste vrouw in verwachting die ik uit haar auto red “ waarop zij zegt “maar meneer ik ben helemaal niet in verwachting” waarop onze redder zegt “maar je bent ook nog niet gered”. Goed over naar de partijen.

Arnold die plaats had genomen achter bord 6 had schijnbaar enorm veel haast of er was misschien toch iets anders wat een rol speelde maar dat is te persoonlijk. In ieder geval was het wel zo dat voordat ieder zijn twaalfde zet had uitgevoerd Arnold er het bijltje al bij neer gooide. Ik had geen schijn van kans sprak hij wat later. Tja het kan gebeuren, maar het was wel 1 - 0 voor OSV 2.

Thijs op bord 3 speelde er naar hartenlust op los en wat ik er van meegekregen heb stond hij na een zet of twintig er behoorlijk bij en nog geen materiaal achter. Hoewel zijn tegenstander wel de duimschroeven aandraaide met de bedoeling hem te vermorzelen. Plots overzag Thijs een vrijstaande loper die door zijn tegenstander vakkundig van het bord werd gemaaid. Dat was de doodsteek voor de tegenstand die Thijs nog in zich had. Dus de tweede 0 was een feit. 2 – 0 voor OSV 2.

Het volgende slachtoffer was Eddy die bord 4 verdedigde. Eddy verdedigde zich erg dapper maar kon niet voorkomen dat zijn tegenstander hem toch langzamerhand van het bord probeerde te duwen. Eddy hield het goed vol maar kon niet op tegen de overmacht. Hij verloor een stuk en tevens de partij dus 3 – 0 voor OSV 2.

Frans was vertegenwoordigd op bord 2 en zag zijn tegenstander furieus in de aanval gaan die op waardige en ingenieuze wijze werden beantwoord. Het hield dus in dat het binnen de kortste een bijna onoverzichtelijk geheel op het bord werd getoverd met de nodige valstrikken en valkuilen aan beide kanten. Toen de nodige vallen van wit waren bedwongen en alle rookwolken zowat waren opgetrokken bleek hij 1 pion minder te hebben. Dit werd door de tegenstander van Frans vakkundig en zorgvuldig uitgebuit en dus was de vierde 0 een feit. 4 – 0 voor OSV 2.

Stijn die op bord 7 een heel goede partij speelde had wel het langst plezier van zijn partij. Hoewel Stijn al vrij vroeg een stuk achter kwam bleef hij volharden in een strijd om toch nog ergens het verloren stuk terug te winnen. Hij zorgde er voor dat zijn tegenstander wel heel oplettend moest spelen om toch niet in een of andere val te trappen. Helaas voor Stijn lukte dit niet maar speelde wel door totdat hij met 1 koning het op moest nemen tegen een paard, toren en hele hoop pionnen en een koning. Zijn redenatie pat is mogelijk. Maar het was nu 5 – 0 voor OSV 2.

Na deze vijf tikken voor het team was er dan toch de opluchting. Piet die voor de eerste keer achter een teambord zat en op plaats 5 plaats had genomen speelde de sterren van de hemel. Het ging heel lang gelijk op maar in een toren eindspel wist hij zijn vrijpion die op de a lijn gecreëerd was naar de overkant te komen. De dame werd wel geslagen maar toe had zijn tegenstander wel een toren minder. Hij probeerde nog zijn f pion naar de overkant te voeren maar dat ging niet meer en zorgde Piet voor een welverdiende winstpartij. De eer was gered 5 – 1 voor OSV.

Sven die op bord 8 was opgesteld speelde ook bijzonder goed en bracht zijn tegenstander echt in de moeilijkheden. Sven speelde heel nauwkeurig en weloverwogen. Hij bleef rustig spelen en dacht goed na wat voor vallen zijn tegenstander allemaal probeerde te creëren. Maar het was ook zijn eerste optrede in DSC2 en verdedigde zich kranig. Maar toe de tijd zijn invloed begon te krijgen op het spel en dit tot zetten leidde die tot enkele kleine foutjes leidde en werd Sven alsnog onder de voet gelopen. 6 – 1 voor OSV 2.

Paul onze teamleider op bord 1 verdedigde stug en na 4 uur speeltijd stond het bord nog vol stukken en pionnen en was totaal onduidelijk wie er voorstond. Toen dan uiteindelijk Paul zijn pion achterstand wist weg te werken kwam de grootte afruil en was voor alle omstanders het duidelijk dat dit remise zou worden. Na nog enkel verschuivingen van een paar kleine stukjes werd er inderdaad besloten om dit vermoeden tot een besluit te maken. Eindstand OSV 2 – DSC 2 is 6 ½ - 1 ½ .

 

OSV 2

DSC Dongen 2

   
Steen van der, T. (Thomas) 1658 Smulders, P. (Paul) 1466 z-w ½ - ½
Scheepers, W.C.A. (Wim) 1662 Burght van der, F. (Frans) 1379 w-z 1 - 0
Niftrik van, M. (Marcel) 1618 Kimenai, T. (Thijs) 1258 z-w 1 - 0
Bressers, W.J.A. (Wim) 1645 Jongenelen, E. (Eddy) 1048 w-z 1 - 0
Bloks, M.A.C. (Maikel) 1502 Noij, P. (Piet) 0 z-w 0 - 1
Thielsch, M.A. (Marc) 0 Hout van den, A. (Arnold) 1149 w-z 1 - 0
Timmer, C.J. (Cees) 1488 Jongenelen, S.G.D.W. (Stijn) 881 z-w 1 - 0
Dopper, J.H. (Jan) 1562 Steens, S. (Sven) 0 w-z 1 - 0
Gemiddelde Rating: 1591 Gemiddelde Rating: 1197   6½-1½

 

Toon/Verberg