Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

DSC B tegen De Baronie D

Ronde drie van de avondcompetitie. Ronde één verloren, ronde twee gelijk, dus hoopvol komen we aan in ons Parochiehuis, we gaan proberen de stijgende lijn vast te houden. Door wat technische probleempjes is de communicatie met De Baronie wat stroefjes verlopen, maar met een telefoontje op de vrijdagochtend zijn alle plooien weer gladgestreken. We zien dan ook uit naar een mooi treffen met de jeugdige Bredase talentjes... Oeps, daar komen ze binnen. geen ruwe diamantjes meer, deze zijn al geslepen! Een aantal ouwe vossen, die alles al gezien en beleefd hebben, dat zijn onze tegenstanders vanavond. Die trappen nergens meer in! Dat gaat lastig worden...

Op bord vier zit Piet Noij tegenover Frank van Duuren. Bij binnenkomst hoorde ik de teamleider nog tegen Piet zeggen: "We gaan vandaag voor de 4-0 hè!", waarop Piet antwoordde: "Als het aan mij ligt wel ja!" En wat schetst onze verbazing!? Na een goed uurtje schaken biedt Frank remise aan. En Piet draait zich naar de teamcaptain om advies??! Die kijkt, indachtig de woorden bij binnenkomst, verbouwereerd naar Piet. En Piet accepteert stoïcijns de uitgestoken hand van Frank. Geen 4-0 vandaag! 

Bord één is voor onze superster, Ruud Goverde! Maar hij treft het niet. Jo Godderij, de uitgekookte hoofdman uit Breda, heeft met 1846 een behoorlijke rating! In het begin van de partij verdwijnt er een pionnetje van Ruud in het doosje. Twee opties: Compensatie zoeken in activiteit, of op zoek naar een wit pionnetje om het evenwicht te herstellen. Ruud kiest voor het laatste, doelgericht recht vooruit!. En inderdaad verdwijnt er nog een pionneke in de doos, helaas is die weer van Ruud. Dan is er geen houden meer aan, en Ruud moet opgeven.

Op bord drie mag Peter Stokkermans het opnemen tegen Karoly Kapitany. Van Hongaarse afkomst had Peter gehoord, dus heeft hij geen keus na de d4-opening van wit: Hij stuurt aan op een Boedapester. Maar ook deze geroutineerde tegenstander doorziet alle wilde tactische frivoliteiten, en gaat met gewoon goede zetten al snel naar een +2 score volgens de engines. Dan volgen +3 en +4 nog, en Peter gaat op zoek naar iets van tegenspel. Tevergeefs, de duimschroeven worden steeds verder aangedraaid. Maar dan komt er een toren+pionnen-eindspel op het bord. En daar gaat Karoly gruwelijk in de fout. In twee zetten van +4 naar -7. En dat geeft Peter niet meer weg, het evenwicht in de wedstrijd is weer hersteld. 

Natuurlijk is Jan Haast dan nog bezig. Op bord twee zwoegt hij tegen Paul Boeren. Een taaie strijd, lang is er weinig aan de hand in beide kampen, maar langzaam maar zeker krijgt Paul toch de overhand. De dubbelpion van Jan is een zwakte, en Paul gebruikt de dreiging op een doorstoot om de witte stelling lam te leggen. En na het opvoeren van de druk haalt Paul het punt netjes binnen.

Dus toch weer een nederlaag. Minimaal, maar toch. Gelukkig zijn we nog niet op de helft, er komen nog vier ronden! Vier mogelijkheden op een mooie overwinning! Op 9 december wordt voor ons de Rode Loper uitgerold in Oosterhout, onze eerstvolgende kans!

  DSC B 1605 - De Baronie D 1648   1,5-2,5
1. Ruud Goverde 1758 - Jo Godderij 1846     0 - 1
2. Jan Haast 1601 - Paul Boeren 1604     0 - 1
3. Peter Stokkermans 1635   Karoly Kapitany 1631     1 - 0
4. Piet Noij 1427 - Frank van Duuren 1511     rem
   

DSC 1 loopt thuis over Eindhoven 4 heen

DSC 1 loopt thuis over Eindhoven 4 heenDSC 1 speelt in klasse 5i, en omdat deze moeilijk te vinden is op google volgt hier de link: https://knsb.netstand.nl/teams/view/4091

Ons eerste, zonder Maarten van der Burght maar met Jan-Pieter, toog door wind en regen naar het alternatieve thuishonk, het oververhitte Cammeleur. Jan-Pieter was als eerste klaar aan bord 1: hij speelde met zwart zijn geliefde a6, maar wit speelde erg goed. De rating is officieel 1800, maar het vermoeden is dat deze speler zich in Coronatijd heeft ontwikkeld tot een praktische sterkte boven de 2000. JP kwam met zwart niet aan rokeren toe – wit ook niet – maar wit was er sneller bij om een stuk te veroveren via de geopende e-lijn. Wit had alles onder controle en won. DSC 1 begint met 1 punt achter, maar dat wil nog niets zeggen.

Als tweede was Maarten de Kloe klaar, met wit op bord 8. In een spannende stelling, meer dan 20 zetten gedaan, wees de klok van Maarten 1 uur 33 minuten aan! Hij had dus sneller gespeeld dan het increment. ‘Onverantwoord’. Het werd een scherp loper en pion eindspel (na ooit als Evans te zijn begonnen, met een bescheiden Le7 van zwart) dat Maarten beter speelde dan de tegenstander – nipte winst en de 1-1.

Op bord 7 kreeg Ad Swinkels met zwart het Schots tegen zich. De witspeler lette vooral op zijn eigen stukken, om een aanval te ontwikkelen. Dat het beter is om een plan ‘in samenwerking met de vijandelijke stukken’ te maken bleek later: Ad keerde de aanval, en won kwaliteit, pion en de partij. 2-1 voor DSC1.

Pierre mocht op bord 4 met wit zijn geliefde stonewall op het bord brengen. De witte dame stond op f3 voor de witte koning die op f2 stond; er was nog een witte pion op e3 en een ongedekte witte toeren op e1. Een zwarte batterij met De7 en Te8 op de e-lijn (dit is een oefening visualisatie). Zwart speelde Tf4! Waarna wit kon opgeven: de witte dame op f3 stond gepend, en bij slaan, e3xf4, van de pennende toren zou Dxe1 mat volgen. DSC 1 en Eindhoven 4 staat nu gelijk met 2-2.

Op bord 2 opende verslaggever Philippe met d4, om iets positioneels te krijgen. Het leek een Catalaan te worden, totdat zwart c5 speelde. In plaats van over te schakelen op een Benoni, had Philippe zin om naar een Maroczy-bind over te schakelen: Siciliaan met pionnen op c4 en e4 die de zwarte stelling behoorlijk drukken (met een loper op g2). Maar ja, in een Siciliaan kom je met wit zelden verder zonder offer – Philippe offerde een paard op d5. Wat maar een schijnoffer was, maar het hielp om het loperpaar te krijgen. Daarna was het devies: alles opengooien voor het loperpaar, en toevallige zwarte zwakten combineren met een koningsaanval – hetgeen lukte, zie de partij op de site. Een mooie partij van onze verslaggever, zijn eerste echte Siciliaanse winst met wit. 3-2 voor DSC1

Op bord 5 speelde teamleider Xander met zwart een scherp paarden en pion-eindspel, hetgeen Xander geraffineerde speelde dan zijn tegenstander: 4-2 voor DSC1.  

Op bord 6 speelde Ivo met wit weer MOOI ENGELS. Tegenstander Flip Stomps zag een trucje over het hoofd waarmee hij zijn b-pion met zwart verloor; wit kreeg een mooie vrijpion op de a-lijn, die kon samenwerken met zijn vriendje op de b-lijn. Omdat er alleen nog zware stukken overbleven duurde het even voordat de witte vrijpion zich kon doorzetten, maar uiteindelijk lukte dat ‘natuurlijk’. Een mooie evenwichtige partij van Ivo en 5-2 voor DSC1.

De laatste partij was op bord 3, Mark Maas met zwarte Caro-Kann tegen Ron Hoogstraten. Mark zette zijn gebruikelijke finesse in om 2 torens verbonden op de 2e rij te krijgen. Daar konden ze vooralsnog niet veel uitrichten – maar ze dekten elkaar en konden niet worden opgegeten. Verlossend spel kwam van de vleugelspeler, zwarts h-pion, die wel een-tweetjes wilde spelen met de zwarte dame, tegen de witte koning. Dit werd onhoudbaar, met het bekende matbeeld pion h3 en Df3 voor zwart. Een 6-2 overwinning voor DSC1. De Cammeleur had kennelijk nog een vast contract uit oude tijden, want het was zoals gezegd behoorlijk heet.

De groeten uit Helmond

Winst voor DSC tegen HSC Helmond 3Zaterdag 5 november staat in het teken van ronde 2 in de KNSB competitie en we gaan voor de winst. De twee teamcaptains, Martin en Xander hebben de stukken en borden al opgehaald en we komen gelijktijdig de Cammeleur ingelopen. We spelen met drie teams thuis, dus is het volle bak met 48 schakers. DSC 2 mag tegen HSC Helmond 3 uit, je raadt het al, Helmond.

De Raadsheer B - DSC B

Na de zeperd van vorige keer is het zelfvertrouwen nagenoeg niet aangetast. Wederom een avondcompetitiewedstrijd, en wederom het streven om met 4-0 te winnen. Na een lange reis met twee grensovergangen en Meer komen we in de kroeg in Zundert aan. Een snelle blik op de bierkaart leert ons dat we niet per se als laatste klaar hoeven te zijn, er is immers een andere mogelijkheid om de tijd aangenaam te verdoen! Voornemens genoeg...

In den beginne gaat ook op de meeste borden aardig naar wens. Op bord vier verschalkt Piet Noij in rap tempo zijn prooi. Als Piet de druk op e2 opvoert is William Gommers niet meer in staat om voor voldoende verdedigers te zorgen. Met e2 valt de stelling, daarna de dame en tenslotte de koning. Een rappe voorsprong.

Op bord twee Jan Haast en Willem de Kort tegenover elkaar. Jan haast zich teveel in de opening, en Willem houdt het kort. In gedrongen stand is er te weinig ruimte voor effectieve manoeuvres, en Jan moet zich gewonnen geven, we staan weer gelijk.

Op bord drie heeft Peter Stokkermans Mark Schraets tegenover zich. Een zeer voordelige opening voor Peter, lang blijft er een zware dreiging boven de stelling van Mark hangen. Maar het beslissende gaatje wordt niet gevonden. Om toch te kunnen winnen neemt Peter wat risico's, waar Mark misschien wel meer van had kunnen profiteren dan hij nu deed: Met een zetherhaling dwingt hij remise af. Nog steeds gelijk dus.

De cracks op bord 1: Ruud Goverde en Jan Vriends. De opening is voor Jan, maar Ruud weet geraffineerd de kansen te keren. Het eindspel ziet er spannend uit, maar met goede kansen voor wit. Helaas kan Ruud geen winnend plan bedenken, en in opkomende tijdnood wordt remise aangeboden en geaccepteerd. Met de 2-2 uitslag is het eerste matchpunt binnen!

Ondertussen is het laat geworden. Zo laat dat het allemaal toch niet meer zoveel uitmaakt. Dus toch nog even op de bierkaart geloerd, en degenen die niet achter het stuur hoefden hebben de avond met een heerlijke Kwaremont afgesloten. Overigens over de niet-alcoholische versnaperingen heb ik ook geen klachten gehoord. Volgend jaar willen we weer tegen Zundert. Het was een plezante avond!

Op 18 november komt De Baronie op bezoek. Ook een middenmoter in de stand. Eens kijken of we dan de eerste winst van het seizoen kunnen pakken. Wederom zullen we van start gaan met een 4-0 doelstelling...

De uitslagen:

  De Raadsheer B 1471 - DSC B 1607     2 - 2
1. Jan Vriends 1573 - Ruud Goverde 1760     rem
2. Willem de Kort 1601 - Jan Haast 1616     1 - 0    
3. Mark Schraets 1447   Peter Stokkermans 1624     rem
4. William Gommers 1262 - Piet Noij 1427     0 - 1
   

 

De eerste van het seizoen

Deze zaterdag was de eerste ronde van de knsb competitie en we mochten naar Staunton in Etten-Leur toe. Eenmaal daar aangekomen was het even zoeken naar waar we konden parkeren aangezien alle parkeervakken voor vergunningshouders waren, behalve 5 voor de deur waar alleen een blauwe kaart nodig was.

 

DSC B - OSV Oisterwijk B

De start van de avondcompetitie. Het B-team heeft een aanpassing ondergaan: Na eeuwenenlange trouwe dienst houdt Frans van der Burght het voor gezien, en op zoek naar een gelijkgestemde vervanger komen we direct uit bij Ruud Goverde, die ons verzoek ook meteen inwilligt. Mooi, team prima op orde, en de doelstellingen voor het seizoen worden niet bijgesteld (niet laatste worden, niet promoveren, maar wel alles proberen te winnen...).

Oisterwijk B is onze eerste tegenstander, een net opgestart team. Ook daar veel gelijkgestemde mensen, dus een fijne schaakavond voor de boeg. En we zullen eens zien hoe ver we komen. Onze ratings zijn over het algemeen net iets hoger, dus eens kijken of we ze in de pan kunnen hakken. Maar het blijken taaie rakkers te zijn! Niks vlotte overwinningen! het duurt lang voor de eerste beslissing valt, en hoe...

Op bord vier speelt Piet Noij een taaie partij tegen Rob de Wolf. allebei weten ze een dubbelpion bij de tegenstander te creëren, en Piet gaat op zoek naar manieren om zo'n zwak pionnetje te verschalken. Dame valt hem aan, nu nog verdediger wegjagen... Dat laatste is niet onbelangrijk, maar Piet was in gedachten al een paar zetten verder, en ramt de pion eraf. Dat is pech, dame weg! en een 0-1 tussenstand.

Op bord drie twee Peters tegen elkaar: Peter Stokkermans treft Peter Hess. In de opening wint Peter (de onze) een pion, maar de ontwikkeling van Peter (de hullieje) gaat wat vlotter. Twee lopers drukken op de lange rokadestelling van onze Peter. Alle vuile trucen van Peter worden doorzien, en Peter weet één van de lopers af te ruilen. Rust in de stelling en vooruitkijken! Als Peter ook nog kans ziet om beide torens af te ruilen komt een eindspel met pion meer op het bord, wat Peter gedegen uitspeelt, 1-1, de stand is weer gelijkgetrokken!

Op bord één krijgt Ruud Goverde een verrassende opening voorgeschoteld door Teun van Dorp: het siciliaans vleugelgambiet (met 2. b4 dus). Een heel gepuzzel als je niet voorbereid bent, en Teun krijgt dan ook het beste van het spel. Lang ziet het er naar uit dat Ruud de verdediging wel dicht kan houden, maar Teun speelt sterk. Niets meer aan te doen, 1-2.

Op bord twee zit Jan Haast (natuurlijk) nog te zwoegen. Een remise aanbod van Ton van den Heuvel wordt afgewimpeld, er moet gewonnen worden. En in het eindspel zijn er wel kansen, maar Jan vindt het te gewaagd om een achtergebleven pion met zijn koning in de steek te laten en die te gebruiken in de aanval. En dus moet Jan uiteindelijk toch berusten in een gelijkspel, en wij in een nederlaag.  

Op 20 oktober krijgen we een nieuwe kans op de eerste matchpunten. Dan spelen we de uitwedstrijd tegen De Raadsheer, in Zundert. 

  DSC B 1607 - OSV Oisterwijk B 1446   1,5-2,5
1. Ruud Goverde 1760 - Teun van Dorp 1628     0 - 1
2. Jan Haast 1616 - Ton van den Heuvel 1360      rem
3. Peter Stokkermans 1624   Peter Hess 1342     1 - 0
4. Piet Noij 1427 - Rob de Wolf 1455     0 - 1
   

 

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 05 december 2022

Weer een les, en volgende keer niet vergeten de lesboeken weer mee te nemen… gelukkig hebben we extra boeken liggen.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 03 december 2022

Brabanders hebben een woordje "zammazegge" wat je toe kunt voegen aan een zin om de zaken iets minder erg te laten klinken. Dat woordje werd vanavond veelvuldig gebruikt. Uitleg van het woordje vind...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 28 november 2022

We hadden dit keer genoeg leeraren om elkaar een beetje les te kunnen geven, en die partij analyses van echte partijen zijn zeer interessant… niet vergeten dan ook op je eigen partij te letten.

Nieuws

Maarten de Kloe - 27 november 2022

DSC 1 mocht op gisteren tegen Stukkenjagers 5 spelen, en dat was een avontuur. Na iets te laat te zijn vertrokken, komen we ook nog eens in de file te staan… Nou, 20 minuten na 12 uur kunnen we...

Nieuws

Sinterklaas - 26 november 2022

Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al...