Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Raadsheer 2 – DSC 2

Raadsheer 2 - DSC 2

DSC 2 ging met goede moed naar het Wapen van Zundert. Daar speelt De Raadsheer 2 tegen DSC 2 die op papier wel de betere spelers hebben. DSC had wel een aantal versterkingen want Jan Haast, Pierre Mulders en Pim Kerstbergen deden mee. 

een zwarte dag bij DSC B

De thuiswedstrijd tegen Caïssa, het clubske uit de Rijen, staat deze vrijdag op het programma. We mogen tegen de hekkensluiter, zou dat de eerste overwinning van het seizoen op kunnen leveren? Jazeker, dat zou kunnen!

We plannen tegenwoordig maar geen 4-0 overwinningen meer in, er gaat altijd wel iets fout. En als er niet teveel fout gaat, dan moet het toch een keer lukken. Om de teamcaptain te citeren: ‘Gewoon lekker schaken en dan zien we wel!’

Bord vier is het snelst klaar. In het middenspel schuift Ruben Roessen op slinkse wijze een pionnetje door. En doordat het pionnetje is opgeschoven, valt zijn toren een ongedekt paard aan. Piet Noij ziet alleen het pionnetje blinken, en snaait dat van het bord. Weg paard, en 1-0 achter.

Op bord drie moet dan de gelijkmaker komen. Peter Stokkermans verzaakt echter zowel in de opening, in het middenspel als in het vroege eindspel de kansen op een +3 score te verzlveren, en dat betekent dat het eindspel heel spannend wordt. Marco van den Hout heeft een prima plan, en komt zelfs op voordeel te staan. Maar na een slordigheidje moet hij zijn toren offeren voor een vrijpion, en Peter wint toch. De stand is weer gelijk.

Ruud Goverde op bord één zit dan in de overgang van middenspel naar eindspel. En snoept een aantal pionnetjes van Harm Ophorst weg. Daar kan niet veel meer mis gaan denk je dan. De teamleider gaat tevreden een kopje thee halen, en als hij dan terug komt is ook dat bord klaar, en de tafel leeg. Hij kijkt op het scoreformulier, en ziet dat Ruud verloren heeft!? Gelukkig zijn beide partijen het erover eens dat Ruud de winnaar is, en wordt de ingevulde uitslag aangepast.

Dan is alleen Jan Haast nog bezig. En zijn tegenstander natuurlijk, David Kiszkiel, eentje die de gemiddelde leeftijd van het team van Caïssa behoorlijk naar beneden haalt. Jan staat een stuk tegen twee pionnen voor, en schaakt met vertrouwen door. Ook als David remise voorstelt. Maar dan gaan de kansen keren! David speelt het slim, en manoeuvreert in het toreneindspel een van zijn pionnen naar de overkant. Niet te stoppen zonder torenverlies. Uit dus. En een 2-2 gelijkspel.

Geen ramp toch, kan gebeuren. Hoezo dan een zwarte dag? Altijd gekke dingen bij DSC B. Vier partijen, en alle vier de zwartspelers winnen…

Voor DSC B alweer het derde gelijkspel (naast twee kleine nederlagen), voor Rijen is het het eerste wedstrijdpunt in deze competitie. Gefeliciteerd!

De uitslagen:

  DSC B 1601 - Caïssa 1051     2 - 2
1. Ruud Goverde 1758 - Harm Ophorst   ---     1 - 0
2. Jan Haast 1585 - David Kiszkiel   ---     0 - 1
3. Peter Stokkermans 1635   Marco van den Hout 1051     1 - 0
4. Piet Noij 1427 - Ruben Roessen   ---     0 - 1
   

DSC B laat Rode Lopers ontsnappen

Vrijdag 9 december, acht uur ’s avonds. Ijskoud en Nederland is stilgevallen vanwege een potje voetbal op TV… Maar het Dongense B-team is onderweg naar Oosterhout. Piet heeft de ijskrabber gehanteerd en haalt de spelers op voor het korte ritje. De muts op zijn hoofd laat ons even denken dat de kachel defect is, maar dat blijkt mee te vallen. Naar Arkendonk, voor ons een nieuwe locatie, dus het is even zoeken naar het buurthuis en de ingang!

We worden hartelijk ontvangen, de temperatuur binnen is op orde, de TV staat aan (het is nog 0-0), en wat jeugdspelers achter schaakborden zijn enthousiast bezig. Een andere zaal is in orde gemaakt voor de externe wedstrijd, zodat voetbal minder invloed op de schaakpartijen zal hebben. En om half negen zoiets gaan de klokken aan.

Piet op bord vier is als eerste klaar. Tegen Bas Buytenhek, die met een gewaagd stukoffer op de proppen komt, komt Piet er eigenlijk niet aan te pas, en al vlot staan we met 1-0 achter. Het plan van de 4-0 overwinning kan wederom de prullenbak in.

Op bord drie doet Peter Stokkermans het ergens onhandig tegen Niek Verstraaten, maar weet de  boel om te draaien en komt grandioos gewonnen te staan. En biedt dan remise aan…

Op bord twee is Jan Haast dan in de afrondende fase bezig tegen Marijn Koot. Marijn slaat ergens niet meteen terug, en staat dan meteen verloren. Hij weet het nog te rekken, maar Jan gaat meedogenloos door met goede zetten. De stand is weer gelijk.

Dan hangt het teamresultaat af van bord één: Pim Kersbergen, invaller voor Ruud Goverde, kruist de degens tegen de Oosterhoutse nummer één, Lars van Wageningen. Het wordt een spannende partij. Pim krijgt wat voordeel, na een klein onnauwkeurigheidje komt Lars weer helemaal terug. In het ongelijke-lopereindspel, met een pion meer voor Pim, maar binnen de remisemarge, maakt Lars een grote fout. Pim vergeet te profiteren, en de remise is een feit.

Met 2-2 tegen deze tegenstander zouden we vooraf misschien wel tevreden zijn, maar de kansen op een overwinning waren er natuurlijk wel! De nazit in het buurthuis is erg aangenaam, bij deze bedank ik dan ook de Rode Lopers voor de prima sfeer, verzorging en gezelligheid, en we hopen deze tegenstander volgend seizoen weer te treffen!

Na enig speurwerk en omlopen door de koude Oosterhoutse nacht vinden we de auto van Piet terug, die ons weer veilig thuis brengt.

Zonder precedent te scheppen (!), maar gewoon omdat ik er een keer zin in heb, volgen hier wat uitgebreidere verslagen van de partijen van deze avond:

Bord 4: Bas Buytenhek-Piet Noij

Als Bas met e4 opent, weten we al dat het Caro-Kann tijd is. Bas speelt het handig, en weet een pion te winnen. Dat voordeel neemt hij mee naar zet 11: Pf3.

  

Hier neemt Piet met Lxe2, waarna Bas niet kiest voor Kxe2, maar voor een gewaagd stukoffer: hij speelt Pxe5!? Piet brengt de loper in veiligheid, maar verliest in die manoeuvre wel de pion op c6. De druk loopt op, maar alles is nog net onder controle als we bij zet 20 aankomen. Bas speelt Te3, en er staat groeiende druk op de loper op e7. Een zet als Kf7 lijkt logisch, maar Piet grijpt mis met Ph6?.

  

Bas verdubbelt de torens, de zwarte toren op e8 gaat naar e7 om de loper te dekken, maar wordt na c6 en Pb5 het leven onmogelijk gemaakt. De kwaliteit, de loper en de stelling sneuvelen. Er is voor Piet geen houden meer aan. Compliment aan Bas voor zijn  creatieve aanpak. 

Bord 3: Peter Stokkermans – Niek Verstraaten

In de opening offert Peter een pion, weinig aan de hand, en de eerste kritieke stelling ontstaat na 10 zetten:

 

Niek speelt Pxc2, waarna Peter met Lxc7 zijn loper in veiligheid kan brengen en pionnen kan ruimen! Na het juiste Txd8 blijft er een klein voordeeltje voor zwart over. Peter ziet het wel, maar denkt dat 11. Txd1 Txd8

 1. Pc3 Pxa1
 2. Txa1

ook genoeg is, maar zwart houdt wel veel pionnen over! Niek houdt de koning centraal, Peter kiest  de f-pion als doel, en na 18 zetten is de volgende stelling bereikt: 

 

 Peter lokt de koning naar voren met

 1. Te1+ Ke6
 2. Td1 Ke5
 3. Ld3

Waarna Niek een fout plan krijgt: Hij wil op f5 een toren ruilen tegen paard en loper, en met twee pionnen meer het eindspel ingaan. Idee is goed, maar werkt niet! Het paard komt er inderdaad na

 1.  ...  Td6
 2. Pg3 h5
 3. Pf5 Tf6?

 

en de zwarte koning houdt wel erg weinig velden over!

Peter ziet dat na Te1+ de koning naar f4 moet, waarna het schaakje g3 kan volgen. 

 

Wat Peter ziet is dat g3+ Kf3? De koning mat gaat na Tf1+ Kg4 en h3#

Wat Peter denkt te zien is dat zwart na g3+ Kg4 de tijd krijgt om h4 te spelen, en met zijn koning naar h5 ontsnapt. De toren dekt het paard niet, want staat nu nog op e1, dus de loper kan niet spelen. En na Tf1 krijgt zwart tijd voor h4 (wat overigens geen probleem is). Wat Peter wil zien is het laatste stuk van Nederland-Argentinië, en biedt in deze stelling remise aan. Natuurlijk snel geaccepteerd door Niek! Wat Peter niet ziet is dat na na

 1. g3+ Kg4
 2. Te5!

het paard gewoon gedekt is en de ontsnappingsroute via h5 met de loper op e2 weg is. Dit wint op alle manieren! Half punt weggegooid! En dan verliest Nederland ook nog na de pingels!

 Bord 2: Marijn Koot-Jan Haast

Jan Haast op bord 2 mag het met zwart opnemen tegen Marijn Koot. Die begint voortvarend met f4 en e4, en neemt wat initiatief. Maar rond de vijftiende zet neemt Jan het initiatief over. En als Marijn dan op zet 19 eerst het dreigende paard op g4 wil verjagen met h3 krijgt Jan beslissend voordeel!

  

 1. h3 Lxe1
 2. Txe1 Tfe8
 3. hxg4 Pxg4

is het eigenlijk al voorbij. Na zet 34 van wit speelt Jan 

  

 1. …. Dc1+
 2. Kb2 Dd4+

en daar helpt ook geen c3 meer tegen (Te2+). Degelijke overwinning voor Jan.

Bord 1: Pim Kersbergen – Lars van Wageningen

Als invaller voor Ruud Goverde heb je het niet gemakkelijk. Er wordt wat van je verwacht, en je hebt de pittigste tegenstander. In dit geval Lars van Wageningen, 1754 op de teller. En die kiest voor een scandinavische opening met 2. … Pf6. We zijn bij zet 12, Lars heeft zojuist Tc8 gespeeld, en Pim slaat met het paard op f7. Zoals het hoort! 

   

Hij krijgt het paard natuurlijk terug na Kxf7 Dh5+ en Dxa5. De computer zegt +1,6. Als de dame dan opgejaagd wordt door het paard en zelfs Pa4 gespeeld wordt, telt de teller door naar +3! 

  

Na Dxc4 Pxb2 ruilt Pim de dames af (tegen de zin van Stockfish, die wil De2 of Db3), en blijft een prima stelling over (+2.1). Maar na Lb3 en Pa4 ruilt Pim op a4 zijn loperpaar in, waarmee de stelling weer in evenwicht is. Met zetten als Pf3 en Lf4 kan de druk worden opgevoerd en blijft het voordeel behouden.

 

 1. Lxa4 Lxa4
 2. c4 Lg7
 3. c5 Txc5
 4. dxc5 Lxa1

Nu Is zelfs het materiaal weer in evenwicht.

In het vervolg weet Pim de b-pion te pakken, en ruilt Lars de a tegen de c-pion. Lars ruilt zijn witte loper tegen het paard, en ondanks de pion voorsprong moet het ongelijke-lopereindspel remise zijn. Beiden willen meer, en zowel Pim als Lars gaan op de achterste pionnen af! 

  

Het blijft spannend. Lars maakt dan nog een kapitale fout door hier e5? Te spelen. Na Kh6 volgt e4, en zwart verliest de g en h-pion. Pim krijgt aan twee kanten een vrijpion, en de loper raakt overbelast! 

  

Maar Pim ziet een aftrekschaakje over het hoofd. In plaats van Kxh7  speelt hij fxe4, en na

 1. …. Lxe4
 2. Kxh7 g5+!
 3. Kh6 gxh4
 4. g4 hxg3 e.p.

is het potremise. Een teleurstelling voor Pim. Van tevoren lijkt een remise een mooi resultaat, maar nu voelt het toch als een halfje verloren. Maar al met al een heel sterke partij van Pim!

De uitslagen:

  De Rode Lopers 1570 - DSC B 1550     2 - 2
1. Lars van Wageningen 1754 - Pim Kersbergen  ----     rem
2. Marijn Koot 1548 - Jan Haast 1589     0 - 1    
3. Niek Verstraaten  ----   Peter Stokkermans 1635     rem
4. Bas Buytenhek 1409 - Piet Noij 1427     1 - 0
   

 

DSC B tegen De Baronie D

Ronde drie van de avondcompetitie. Ronde één verloren, ronde twee gelijk, dus hoopvol komen we aan in ons Parochiehuis, we gaan proberen de stijgende lijn vast te houden. Door wat technische probleempjes is de communicatie met De Baronie wat stroefjes verlopen, maar met een telefoontje op de vrijdagochtend zijn alle plooien weer gladgestreken. We zien dan ook uit naar een mooi treffen met de jeugdige Bredase talentjes... Oeps, daar komen ze binnen. geen ruwe diamantjes meer, deze zijn al geslepen! Een aantal ouwe vossen, die alles al gezien en beleefd hebben, dat zijn onze tegenstanders vanavond. Die trappen nergens meer in! Dat gaat lastig worden...

Op bord vier zit Piet Noij tegenover Frank van Duuren. Bij binnenkomst hoorde ik de teamleider nog tegen Piet zeggen: "We gaan vandaag voor de 4-0 hè!", waarop Piet antwoordde: "Als het aan mij ligt wel ja!" En wat schetst onze verbazing!? Na een goed uurtje schaken biedt Frank remise aan. En Piet draait zich naar de teamcaptain om advies??! Die kijkt, indachtig de woorden bij binnenkomst, verbouwereerd naar Piet. En Piet accepteert stoïcijns de uitgestoken hand van Frank. Geen 4-0 vandaag! 

Bord één is voor onze superster, Ruud Goverde! Maar hij treft het niet. Jo Godderij, de uitgekookte hoofdman uit Breda, heeft met 1846 een behoorlijke rating! In het begin van de partij verdwijnt er een pionnetje van Ruud in het doosje. Twee opties: Compensatie zoeken in activiteit, of op zoek naar een wit pionnetje om het evenwicht te herstellen. Ruud kiest voor het laatste, doelgericht recht vooruit!. En inderdaad verdwijnt er nog een pionneke in de doos, helaas is die weer van Ruud. Dan is er geen houden meer aan, en Ruud moet opgeven.

Op bord drie mag Peter Stokkermans het opnemen tegen Karoly Kapitany. Van Hongaarse afkomst had Peter gehoord, dus heeft hij geen keus na de d4-opening van wit: Hij stuurt aan op een Boedapester. Maar ook deze geroutineerde tegenstander doorziet alle wilde tactische frivoliteiten, en gaat met gewoon goede zetten al snel naar een +2 score volgens de engines. Dan volgen +3 en +4 nog, en Peter gaat op zoek naar iets van tegenspel. Tevergeefs, de duimschroeven worden steeds verder aangedraaid. Maar dan komt er een toren+pionnen-eindspel op het bord. En daar gaat Karoly gruwelijk in de fout. In twee zetten van +4 naar -7. En dat geeft Peter niet meer weg, het evenwicht in de wedstrijd is weer hersteld. 

Natuurlijk is Jan Haast dan nog bezig. Op bord twee zwoegt hij tegen Paul Boeren. Een taaie strijd, lang is er weinig aan de hand in beide kampen, maar langzaam maar zeker krijgt Paul toch de overhand. De dubbelpion van Jan is een zwakte, en Paul gebruikt de dreiging op een doorstoot om de witte stelling lam te leggen. En na het opvoeren van de druk haalt Paul het punt netjes binnen.

Dus toch weer een nederlaag. Minimaal, maar toch. Gelukkig zijn we nog niet op de helft, er komen nog vier ronden! Vier mogelijkheden op een mooie overwinning! Op 9 december wordt voor ons de Rode Loper uitgerold in Oosterhout, onze eerstvolgende kans!

  DSC B 1605 - De Baronie D 1648   1,5-2,5
1. Ruud Goverde 1758 - Jo Godderij 1846     0 - 1
2. Jan Haast 1601 - Paul Boeren 1604     0 - 1
3. Peter Stokkermans 1635   Karoly Kapitany 1631     1 - 0
4. Piet Noij 1427 - Frank van Duuren 1511     rem
   

DSC 1 loopt thuis over Eindhoven 4 heen

DSC 1 loopt thuis over Eindhoven 4 heenDSC 1 speelt in klasse 5i, en omdat deze moeilijk te vinden is op google volgt hier de link: https://knsb.netstand.nl/teams/view/4091

Ons eerste, zonder Maarten van der Burght maar met Jan-Pieter, toog door wind en regen naar het alternatieve thuishonk, het oververhitte Cammeleur. Jan-Pieter was als eerste klaar aan bord 1: hij speelde met zwart zijn geliefde a6, maar wit speelde erg goed. De rating is officieel 1800, maar het vermoeden is dat deze speler zich in Coronatijd heeft ontwikkeld tot een praktische sterkte boven de 2000. JP kwam met zwart niet aan rokeren toe – wit ook niet – maar wit was er sneller bij om een stuk te veroveren via de geopende e-lijn. Wit had alles onder controle en won. DSC 1 begint met 1 punt achter, maar dat wil nog niets zeggen.

Als tweede was Maarten de Kloe klaar, met wit op bord 8. In een spannende stelling, meer dan 20 zetten gedaan, wees de klok van Maarten 1 uur 33 minuten aan! Hij had dus sneller gespeeld dan het increment. ‘Onverantwoord’. Het werd een scherp loper en pion eindspel (na ooit als Evans te zijn begonnen, met een bescheiden Le7 van zwart) dat Maarten beter speelde dan de tegenstander – nipte winst en de 1-1.

Op bord 7 kreeg Ad Swinkels met zwart het Schots tegen zich. De witspeler lette vooral op zijn eigen stukken, om een aanval te ontwikkelen. Dat het beter is om een plan ‘in samenwerking met de vijandelijke stukken’ te maken bleek later: Ad keerde de aanval, en won kwaliteit, pion en de partij. 2-1 voor DSC1.

Pierre mocht op bord 4 met wit zijn geliefde stonewall op het bord brengen. De witte dame stond op f3 voor de witte koning die op f2 stond; er was nog een witte pion op e3 en een ongedekte witte toeren op e1. Een zwarte batterij met De7 en Te8 op de e-lijn (dit is een oefening visualisatie). Zwart speelde Tf4! Waarna wit kon opgeven: de witte dame op f3 stond gepend, en bij slaan, e3xf4, van de pennende toren zou Dxe1 mat volgen. DSC 1 en Eindhoven 4 staat nu gelijk met 2-2.

Op bord 2 opende verslaggever Philippe met d4, om iets positioneels te krijgen. Het leek een Catalaan te worden, totdat zwart c5 speelde. In plaats van over te schakelen op een Benoni, had Philippe zin om naar een Maroczy-bind over te schakelen: Siciliaan met pionnen op c4 en e4 die de zwarte stelling behoorlijk drukken (met een loper op g2). Maar ja, in een Siciliaan kom je met wit zelden verder zonder offer – Philippe offerde een paard op d5. Wat maar een schijnoffer was, maar het hielp om het loperpaar te krijgen. Daarna was het devies: alles opengooien voor het loperpaar, en toevallige zwarte zwakten combineren met een koningsaanval – hetgeen lukte, zie de partij op de site. Een mooie partij van onze verslaggever, zijn eerste echte Siciliaanse winst met wit. 3-2 voor DSC1

Op bord 5 speelde teamleider Xander met zwart een scherp paarden en pion-eindspel, hetgeen Xander geraffineerde speelde dan zijn tegenstander: 4-2 voor DSC1.  

Op bord 6 speelde Ivo met wit weer MOOI ENGELS. Tegenstander Flip Stomps zag een trucje over het hoofd waarmee hij zijn b-pion met zwart verloor; wit kreeg een mooie vrijpion op de a-lijn, die kon samenwerken met zijn vriendje op de b-lijn. Omdat er alleen nog zware stukken overbleven duurde het even voordat de witte vrijpion zich kon doorzetten, maar uiteindelijk lukte dat ‘natuurlijk’. Een mooie evenwichtige partij van Ivo en 5-2 voor DSC1.

De laatste partij was op bord 3, Mark Maas met zwarte Caro-Kann tegen Ron Hoogstraten. Mark zette zijn gebruikelijke finesse in om 2 torens verbonden op de 2e rij te krijgen. Daar konden ze vooralsnog niet veel uitrichten – maar ze dekten elkaar en konden niet worden opgegeten. Verlossend spel kwam van de vleugelspeler, zwarts h-pion, die wel een-tweetjes wilde spelen met de zwarte dame, tegen de witte koning. Dit werd onhoudbaar, met het bekende matbeeld pion h3 en Df3 voor zwart. Een 6-2 overwinning voor DSC1. De Cammeleur had kennelijk nog een vast contract uit oude tijden, want het was zoals gezegd behoorlijk heet.

De groeten uit Helmond

Winst voor DSC tegen HSC Helmond 3Zaterdag 5 november staat in het teken van ronde 2 in de KNSB competitie en we gaan voor de winst. De twee teamcaptains, Martin en Xander hebben de stukken en borden al opgehaald en we komen gelijktijdig de Cammeleur ingelopen. We spelen met drie teams thuis, dus is het volle bak met 48 schakers. DSC 2 mag tegen HSC Helmond 3 uit, je raadt het al, Helmond.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 18 maart 2023

We zijn alweer aangekomen bij ronde 20 van de interne competitie. Het is gezellig druk en de indeling wordt bekend gemaakt. Iedereen gaat al zitten en de wedstrijdleider maant tot stilte, niet om te...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 12 maart 2023

Stefan staat al vroeg bij mij aan de deur om de sleutel van het parochiecentrum op te halen. Er staat namelijk een vergadering van de feestcommissie gepland voor vandaag. Het onderwerp van de...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 08 maart 2023

Met twee proeflessen, en daarnaast nog een inhaler van Sjors Sportief was het deze week lekker druk, en daarnaast ontvangt Kian ook nog zijn Stap 2 diploma.

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 04 maart 2023

In ronde 19 van de interne competitie worden weer verwoede pogingen gedaan de top 3 te veranderen. Of dat gelukt is, is nog even afwachten tot onze wedstrijdleider de scores heeft toegevoegd. 

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 01 maart 2023

Een rustige dag, na de carnavalsvakantie, maar wel 2 stappendiploma’s uitgereikt, Tuncay en Aryan hebben stap 1 gehaald.