Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

DSC A verslaat de Raadsheer

Voor deze wedstrijd waren we genoodzaakt het grof geschut thuis te laten. Helaas gingen we de wedstrijd in zonder dikke Bertha en onze lange Max. Gelukkig bleek later dat deze kanonnen niet nodig waren.

De reis naar Zundert was prima verlopen, helemaal Zen en mentaal uitgerust kwamen we op de locatie aan. Prettig was het zeker om dichtbij een parkeerplek voor nop te bemachtigen. Met maar 50 meter te lopen en dik op tijd konden we fris en fruitig beginnen aan de wedstrijd.

Roelant speelde op bord 1 en kwam met zijn gebruikelijk e4 op de proppen. Zijn tegenstander speelde zijn “favoriete” opening tegen, genaamd Frans. Door te lang te wachtten met zijn gebruikelijke breek zet kwam er voor beide spelers een solide partij op het bord. In de tijdnood fase kwam er nog wat rommelkansen en kon Roelant zijn hoofd koel houden. Met een stukwinst op het bord te toveren gaf zijn tegenstander op.

Mark speelde op bord 2 en kreeg de zet e4 tegen. Grappig genoeg kwam ervoor de wedstrijd een bekende Raadsheer schaker naar mij toe en vroeg op ik nog Caro-Kann speelde. Jazeker, in de partij heb ik uiteraard deze opening gespeeld! Qua opening maakte in mijn optiek de tegenstander een verkeerde keuze en verloor daardoor de c2 pion. Vrij ongebruikelijk stond ik voor al tijdens te opening. In de tijdnood fase maakte ik helaas een blunder, maar gelukkig profiteerde mijn tegenstander er niet van. Waarna ik met een slinkse zet de buit binnen kon harken.

Philippe speelde op bord 3 en koos uiteraard voor de positionele aanpak d4. Zijn tegenstander reageerde hierop door het Benko gambiet te spelen. Philippe accepteerde de gambiet, maar vreemde genoeg speelde zijn tegenstander niet de gebruikelijke Lc8xa6. Met een blokkade op het veld b5 wist Philippe grip op de positie te krijgen. Na een mindere keuze van de zwart speler (door het centrum aan te vallen) kreeg hij een moeilijke stelling op het bord. Meer gebruikelijk is het om een koningsaanval proberen op te zetten of de blokkade op de damevleugel te slopen. Philippe was er als de kippen bij om hier van te profiteren en de partij te winnen.

Xander speelde op bord 4 en kreeg ook de zet e4 tegen. Zo moedig dat hij is speelde Xander de Siciliaanse opening. Zijn tegenstander had daar niet zo’n trek in en speelde meteen de pion f4. Na de opening kwam Xander iets minder te staan. Waarschijnlijk was de blokopstelling met g6, Lg7 en Pe7 een meer belovende aanpak. Na een ongelukkig zet van de witte speler kon Xander alles afruilen. Met bijna geen stukken meer op het bord kwamen beide spelers remise overeen.

De uitslag is misschien een beetje geflatteerd om met 3,5-0,5 te winnen, maar we hebben wel leuke potten gehad.

DSC A

3,5

De Raadsheer

0,5

Roelant Schoots

1

Jorrit Havermans

0

Mark Maas

1

Mitchell Matthijssen

0

Philippe Blankert

1

Richard Pijl

0

Xander Mahieu

0,5

Jos van Ginneken

0,5

 

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 05 december 2022

Weer een les, en volgende keer niet vergeten de lesboeken weer mee te nemen… gelukkig hebben we extra boeken liggen.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 03 december 2022

Brabanders hebben een woordje "zammazegge" wat je toe kunt voegen aan een zin om de zaken iets minder erg te laten klinken. Dat woordje werd vanavond veelvuldig gebruikt. Uitleg van het woordje vind...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 28 november 2022

We hadden dit keer genoeg leeraren om elkaar een beetje les te kunnen geven, en die partij analyses van echte partijen zijn zeer interessant… niet vergeten dan ook op je eigen partij te letten.

Nieuws

Maarten de Kloe - 27 november 2022

DSC 1 mocht op gisteren tegen Stukkenjagers 5 spelen, en dat was een avontuur. Na iets te laat te zijn vertrokken, komen we ook nog eens in de file te staan… Nou, 20 minuten na 12 uur kunnen we...

Nieuws

Sinterklaas - 26 november 2022

Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al...