D.S.C. Online (38)

Het Skype gesprek van vanavond ging, hoe kan het ook anders, over het gebruik van engines tijdens schaakpartijen. Hoe weet Chess.com dat je bijvoorbeeld een engine gebruikt, en waarom zou je op de gezellige vrijdagavond een engine gebruiken? Geen wrok naar de persoon, maar gewoon het idee. Het gaat immers niet om de Nederlandse Kampioenschappen of zo. Wanneer het vooral om het plezier van het schaken gaat, is het gebruik van een engine tijdens de partij niet voor de hand liggend. Wanneer je erg gefocust bent op je rating, dan is het bij online schaken erg verleidelijk een engine erbij te pakken.

 

 

Engines zijn een zeer belangrijke leerbron voor het verbeteren van je spel. Je kunt er openingen mee bestuderen, nieuwe varianten mee bekijken, de fout uit de partij halen. In het filmpje hierboven (helaas in het Engels) wordt uitgelegd hoe je de engine gebruikt om na de partij een analyse uit te voeren. De resultaten van vanavond:

Voor de duidelijkheid; Chess.com heeft zeer strenge regels wanneer het gaat om fair play:

  1. Er mag nooit of te nimmer een schaakengine gebruikt worden (denk aan Chessmaster, Fritz, Komodo, Houdini, Chess.com, Chessbase enz).
  2. Bij dagelijkse partijen (waarbij je meerdere dagen over een zet mag doen) mag geen actieve engine gebruiken. Het gebruik van boeken, opening databases en partijverslagen van reeds gespeelde partijen zijn toegestaan. Een engine, of het raadplegen van een andere schaker is niet toegestaan.
  3. In Live schaken (partijen van x minuten p.p.p.p.) mag geen enkele externe bron gebruikt worden, dus ook geen hulplijnen bij andere schakers.
  4. Het fixen van partijen, bijvoorbeeld door tegen specifieke spelers te spelen, meerdere accounts te openen of opzettelijk te verliezen is niet toegestaan.
  5. Het is niet toegestaan iemand anders onder jouw account te laten spelen. 

Hierin worden nogal eens wat fouten gemaakt. De volgende misvattingen komen vaak voor:

  1. De ander wist dat ik een engine gebruikte. Dit maakt niet uit, het gebruik van een engine is onder geen enkel beding toegestaan.
  2. Ik mag toch wel een boek gebruiken tijdens live partijen. Nee, dit is niet toegestaan. Jouw tegenstander verwacht tegen een persoon te spelen, niet tegen een boek.
  3. Maar ik mag toch wel eigen notities gebruiken? Nee, dit is ook niet toegestaan. Dit is hetzelfde als een boek gebruiken.

Maar hoe weet Chess.com dat iemand een schaakengine gebruikt?

De chess.com website beschikt over sterke Artifical Intelligence die jouw spel op vele elementen toetst. De AI vergelijkt bijvoorbeeld menselijke zetten tegen computerzetten op basis van het statistisch belang van deze zetten. Natuurlijk geeft chess.com niet alle checks cadeau om de opsporingsmethode effectief te houden. Let wel: Chess.com is een privaatonderneming. Zij zijn afhankelijk van de inkomsten vanuit hun accounts. Ofwel vanuit betaalde accounts, ofwel vanuit de reclame die je ziet bij gratis accounts. Dit betekent dat geen enkel account gesloten wordt tot men met 99,9% zekerheid kan bewijzen dat de fair play policy is overschreden. Je kunt spelers ook rapporteren als valsspelers, maar Chess.com sluit geen enkel account om alleen deze reden. Bij het overschrijden van de fair play policy wordt het account per direct gesloten.

Ik weet het, een beetje streng artikel deze keer, maar de vragen werden gesteld, dus hierbij het antwoord. Meer informatie over fair play kun je vinden op de Chess.com website.

 

Voor de partijen kun je terecht op chess.com


Afdrukken   E-mail
Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 20 juni 2021

Deze week stonden er proef examens op het programma. Vier van onze jeugdleden hebben hun proef examen dusdanig goed gemaakt dat er een examen voor hun is aangevraagd.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 19 juni 2021

Ronde 16 is gespeeld. Negen partijen, negen winnaars. Waar Eddy Jongenelen vrij plots wint nadat zijn tegenstander met een gepende pion wil aanvallen, wint Philippe Blankert na een strategische...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 13 juni 2021

Waar het vorige week aan de zwart speler was om te winnen is het deze week duidelijk de beurt voor de wit speler.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 12 juni 2021

In ronde vijftien winnen de nummers één, twee en drie uit de competitie, en blijven daardoor op de bovenste plekken: Mark Maas en Jan-Pieter de Vries winnen spannende partijen door positioneel...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 06 juni 2021

Ook op deze zonnige zondag is het ventileren van de ruimte geen probleem en we zitten binnen niet te bevriezen. Iedereen weet weer vlot zijn plekje te vinden en de lessen kunnen van start.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 05 juni 2021

Twee partijen binnen de top-vijf: Koploper Mark Maas verslaat Pierre Mulders, en Jan Pieter de Vries verslaat regerend kampioen Roelant Schoots en pakt de tweede plaats. Ivo de Ligt en Philippe...

Column

Jeroen van Gool - 03 juni 2021

  Hölscher is een zeer sterk schaker geweest, in het schaak heeft hij grote prestaties geleverd. In 1949 bij het 25-jarig jubileum kwam hij bij DSC spelen, meteen bleek al dat Hölscher niet...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 30 mei 2021

De eerste training en partij na de lockdown is voor iedereen weer even wennen. Het is toch anders dan de online lessen, en zonder de online arena is één partijtje toch weer even wennen.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 30 mei 2021

Artikel 3d van het wedstrijdreglement zegt dat de spelers verantwoordelijk zijn voor het invullen van de uitslag op het uitslagenvel. Niet specifiek vermeld staat dat dat de juiste uitslag moet...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 29 mei 2021

Tja, oorspronkelijk stond ronde 36 op het programma voor 28 mei. Maar in dit corona-seizoen zijn we al blij dat we nu ronde 13 konden spelen. De maximaal 13 borden volgens de...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 21 mei 2021

Piet is op dreef. Daar waar hij normaal in de onderste regionen te vinden is, is de score nu helemaal omgedraaid. Jan heeft vanavond wat minder geluk en weet steeds de verkeerde zetten te vinden....

Nieuws

Eddy Jongenelen - 16 mei 2021

Geen Rob op de eerste plaats deze week, deze keer is het Tom (het neefje van) die er met de eer vandoor gaat. Gezien de vooruitzichten van het kabinet zit er nog een kans in dat we nog in het...