//here
Toogle Left
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Corona

Nieuws omtrent gevolgen Coronavirus voor DSC

***UPDATE 26.03.2020***

In verband met de recente ontwikkelingen rondom het Coronavirus, hebben wij alle schaakactiviteiten tot en met 1 juni afgelast. Het gaat dus om de clubavonden op vrijdagavond, de jeugdtrainingen op zondagochtend en de schaaktrainingen op vrijdagavond. Hiernaast hebben we helaas ook moeten besluiten de interne seniorencompetitie te beëindigen. Er is te weinig tijd om nog voldoende wedstrijden te draaien.

Hoe we omgaan met deze voortijdige beëindiging van het seizoen zal op de eerste ledenvergadering besproken worden.

De kans bestaat dat dit nieuwe Coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn erop gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. Schaakvereniging D.S.C. ondersteunt deze doelstelling, net als NOC*NSF, KNSB, NBSB en andere sportbonden. Bij eventueel noodzakelijk nieuw te nemen maatregelen laten wij ons adviseren door het RIVM, NOC*NSF, KNSB en NBSB. Wij zullen u daar dan over informeren.

U voelt het al, we deinzen nergens voor terug (nog steeds als troostend vermaak in Corona-tijden).

Uit genoemd toernooi https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/tcec-2020-season-17-division-premier/7/1/1 hebben we de partij Stockfish, elo 3926 tegen Ethereal, elo 3810 genomen, uitslag 1-0, en met dezelfde apparatuur als beschreven onder https://dscdongen.nl/144-dsc-nieuws/1822-hoe-kan-ik-als-1000-elo-speler-een-partij-van-het-kandidatentoernooi-becommentarieren geanalyseerd. Omdat de partij van hoger niveau was, hadden de 3500 elo engines meer tijd nodig (1,5 uur), maar ze kwamen tot sluitend commentaar!

Dus het bevrijdende antwoord op de titelvraag is: 'Ja, ook als 1000 elospeler kunt u met tools een partij van 3900 niveau goed analyseren!'Hieronder volgt als bijlage de automatische analyse als pdf.

U kunt het zelfs menselijk toelichten: al op de 8e, 9e en 11e zet miste zwart gelijkmakers. Op de 8e zet 8....d5!, bij flankaanval meteen tegenstoot in het centrum in plaats van 8...h6 ligt voor de hand. 9...b5 is geen normale ontwikkelingszet i.p.v. Le7, en 11....Pfd7 niet in plaats van 11...Pc6! Wit weet een wig te drijven met 12. f5! die deels beslissend wordt. Als mens (Philippe, ok, 1900+ i.p.v. 1000) heb ik ook commentaar op 23....b4 waarmee zwart een geisoleerde a-pion krijgt, en het mogelijk maken van 27, Txc5! waarmee zwart ook een geisoleerde pion c5 krijgt. Beide pionnen weet wit later te verorberen, met als gevolg 'winst', twee pluspionnen ondanks ongelijke lopers. 

Wit / Stockfish mist ook wat sterkere zetten, zie o.a. 9 en 15, het waarom is voor ons gewone stervelingen wellicht minder zichtbaar. Op zet 28 had wit beter 28. Tg1! kunnen spelen i.p.v. 28 Dg2, om duidelijke redenen: 28. Tg1 haalt Th1 weg voor een g5! waarna zwart niet torens op h1 kan ruilen. Manoeuvres als 56. La4! en 57. Lc6 zijn natuurlijk heel knap om de zwarte h-pion tegen te houden. 

De door het analyserende engine-trio Houdini 6 Pro, Komodo 13 en Stockfish (allemaal 3500-3600) toebedeelde nauwkeurigheden zijn voor wit 87% en zwart 60%.

Conclusies:
1) u kunt meer dan u denkt! Ook een 3900 partij kunt u met engines en schaakinzicht te lijf
2) een combinatie van 'lagere engines' kunnen met de optie 'volledige analyse' een hogere engine te lijf - o.a. vanwege de 'wetenschap achteraf', de optie 'volledige analyse' zorgt ervoor dat het commentaar blijft kloppen bij de partijuitslag
3) er zullen dus nog duidelijk sterkere engines dan Stockfish 3926 op de markt komen (want het maakte toch enkele fouten)
4) u kunt meer dan u denkt ('spelen is moeilijk, commentaar geven is gemakkelijker - net als bij voetbal')
5) gun uzelf nou die 4CPU 64 bits computer en Komodo 13 en Houdini 6 pro! (Stockfish 11 is vervolgens gratis erop te zetten)

Philippe 22 maart 2020

 

Attachments:
FileDescriptionFile size
Download this file (Commentaar op partij Stockfish 3926 - Ethereal 3810.pdf)Commentaar op partij Stockfish 3926 - Ethereal 3810.pdf 615 kB
Toogle Left