Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Update coronamaatregelen

Vandaag heeft het kabinet strengere coronamaatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Dit is ook van invloed op onze schaakvereniging.

Vanaf zondag 28 november geldt een avondklok voor alle locaties en evenementen, uitgezonderd essentiële winkels. Amateursport is tussen 17.00 uur en 05.00 uur niet meer toegestaan. Dit geldt zowel voor trainingen als wedstrijden.

Omdat we met Kerst en met Oud en Nieuw sowieso niet schaken, betekent dit dat we dit jaar niet meer zullen schaken. Zonder tegenbericht is de eerste schaakavond op 7 januari 2022 in de vorm van het gongschaaktoernooi. Mocht dit veranderen door eventuele nieuwe maatregelen, dan laten we dit jullie weten.

Voor de komende drie weken zullen we weer de mogelijkheid bieden via Skype/Chess.com online te spelen.

Update Coronamaatregelen

Op de persconferentie van 2 november 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat per zaterdag 6 november aanstaande een Corona Toegangsbewijs gaat gelden voor georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar. Dit houdt in dat het Corona Toegangsbewijs voor alle activiteiten van DSC, de NBSB en de KNSB vanaf aanstaande zaterdag verplicht wordt.

Wat is een Corona Toegangsbewijs?

Het Corona Toegangsbewijs is een QRcode. Deze QRCode moet je bij de ingang laten scannen. Je kunt op onderstaande 3 manieren zo’n QRCode maken via de CoronaCheck app op je smartphone. Heb je geen smartphone? Je kunt dan een papieren QRCode aanmaken.

 1. Vaccinatiebewijs
  Volledige coronavaccinatie met een Europees goedgekeurd vaccin. De Coronacheck app kan uw vaccinatiebewijs automatisch ophalen via DigiD. Let op: vanaf 10 juli jongstleden is in Nederland een vaccinatie geldig vanaf 14 dagen nadat u volledig bent gevaccineerd.
 2. Herstelbewijs
  Bewijs dat u minder dan 6 maanden geleden hersteld bent van corona.
 3. Testbewijs
  Een negatieve testuitslag van minder dan 24 uur voor de activiteit.
Wanneer moet ik het Corona Toegangsbewijs tonen?

Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet het Corona Toegangsbewijs, samen met een identiteitsbewijs, getoond worden bij de ingang van:

 • Club avonden
 • De KNSB zaterdagcompetitie
 • De NBSB avondcompetitie

Als identiteitsbewijs geldt een geldig Nederlands paspoort, identiteitskaart en/of rijbewijs.

Meest gestelde vragen:

Geldt dan ook de plicht voor een mondkapje?

Nee, omdat we testen bij toegang is er geen mondkapjesplicht. Hanteer buiten de partij wel de 1,5m afstand en blijf niet hangen na de partij. Een kleine groep zal blijven tot het eind om op te ruimen.

Mag ik ook een foto van de QR code laten zien?

Nee, digitale replicas worden niet geaccepteerd. In de app staat een bewegende afbeelding ter controle. De officiele uitgeprinte versie is wel geldig.

Ik heb geen QR code bij me, kan ik dan toch meedoen?

Het klinkt flauw, maar het antwoord is nee. Deze overheidsbepalingen zijn dwingend en bij controle kunnen we onze club sluiten tot nader order indien we de zaken niet op orde hebben.

Tot hoe lang duurt deze regel?

Op 12 november zal de overheid een besluit nemen over het vervolg.

Ik wil graag even pauzeren met schaken?

Dat kan door een mail te sturen naar de wedstrijdleider. Je kunt je dan tijdelijk afmelden. Om weer mee te spelen meld je je weer aan.

Anne Haast wint 5e titel NK schaken

Van 17 tot en met 23 oktober 2021 werd in Hoogeveen het Nederlands kampioenschap schaken georganiseerd. Anne was uitgenodigd, maar had praktische problemen om mee te doen. Op 7 september 2020 was dochter Fleur geboren en die moest toch mee naar Hoogeveen. Grootmeester Loek van Wely, de toernooidirecteur, kwam met de oplossing. Hij stelde 2 bungalows beschikbaar in Pesse, een plaatsje boven Hoogeveen. Met haar ouders als oppas, kon de Tilburgse nu deelnemen. Helaas, op 28 september ging Anne naar het Elisabeth om daar preventief 6 tanden weg te laten halen, die onder het tandvlees zaten. Zou ze voldoende hersteld zijn voor 17 oktober? Herstel ging langzaam, en niet 100% fit begon ze toch aan het kampioenschap. Door de geboorte van Fleur en de corona-perikelen waren de schaakactiviteiten op een laag pitje gezet. De verwachtingen waren niet hoog gespannen.

Anne begon de eerste ronde tegen de 14-voudige Nederlandse kampioen Zhaoqin Peng, en na bijna 6 uur en 92 zetten, eindigde deze wisselende partij in remise. Peng stond gewonnen, maar liet de partij uit haar handen glippen.

De tweede partij verloor Anne van Tea Lanchava en de derde speelde ze remise tegen Maaike Keetman. Met 1 uit 3 was dit een slecht begin en een hoge klassering moeilijk. Maar doordat Peng twee keer verloor en Anne won van Eline, Rosa en Anna-Maja, stond ze na zes ronden gedeeld 1e met Eline Roebers.

Dit 15 jarig talent is dit jaar wereldkampioen geworden, in de categorie meisjes t/m 14 jaar. In laatste ronde speelde Anne tegen Machteld van Foreest, 14 jaar en ook een geweldig talent, en Eline tegen Maaike Keetman. Anne won in 33 zetten, zodat Eline moest winnen om een barrage af te dwingen. Eline redde het niet, en verloor zelfs nog, in een op en neer gaande partij.

Zodoende pakte Anne haar 5e titel, na die in 2014, 2015, 2016 en 2017.

 Eindstand:

Plaats Deelneemster Punten
1 WGM Anne Haast 5
2 GM Zhaoqin Peng 4
3 Eline Roebers 4
4 WIM Rosa Ratsma 3,5
5 WFM Maaike Keetman 3,5
6 IM Tea Lanchava  3
7 FM Anna-Maja Kazarian 3
8 Machteld van Foreest 2

ESG A - DSC A

De nieuwe locatie van ESG was voor ons allen wat lastig te vinden, maar dit heeft ons er niet van weerhouden om op tijd aan te komen. Eenmaal gearriveerd moesten we nog door de strenge coronacheck heen, maar uiteindelijk mochten we beginnen.

Na het vorige plan van een remise op het eerste bord, en de rest winnen, wilde ik het nu omdraaien. Remise op bord 4 (Pierre moet immers vroeg op, dus ik hoopte dat hij snel de vredespijp kon roken om zo vredig de nachtrust te kunnen pakken), en winnen op de eerste 3 borden.

Het lot besloot anders. Pierre speelde de Franse opening op bord 4, maar zijn tegenstander kon met een pionnenstorm op de damevleugel zijn paard klemzetten. Via de open c-lijn konden zijn stukken slechts lijdzaam toezien hoe het punt door de gastheren werd afgepakt. Zo aardig als ze waren met het gratis eerste rondje, zo zakelijk pakten ze het eerste puntje.

Mark was ondertussen flink aan het offeren geslagen (ik zag de winst nog niet, en de engine ook nog niet), maar met een cruciale blunder van de tegenstander brak Mark los, en van de vorige ronde weten we nog wel hoe mooi hij het vervolgens af kan maken. Dat deed hij dan ook perfect.

Op bord 3 zag ik Roelant eerst op de voor hem zo kenmerkende manier de boel dichttimmeren, waarbij zijn tegenstander zo vriendelijk was om her en der wat bonus te geven bij de bouwmarkt, want daar waar Roelant ongekend al zijn pionnen op het bord heeft gehouden, was zijn tegenstander er al snel 2 kwijt. Het eindspel dat volgde, zag er behoorlijk overtuigend uit.

Op bord 1 had ik met de gebruikelijke a3 opening flink wat ruimte gepakt op de damevleugel, maar het prijskaartje daarvan lag op de koningsvleugel. De hele match ging daardoor vrijwel gelijk op, en na de dameruil dirfde in het aan remise aan te bieden, wetende dat Roelant zo mooi stond dat het voldoende zou zijn. Ik brak daarmee wel met het plan, en daarmee liepen we al een punt achter op schema.

Roelant hield zich gelukkig beter aan het plan, en pakte overtuigend het puntje. De overwinning was daarmee binnen.

 

Bord EGS A  1½ - DSC A
1 Robin Verhoeven ½ - Jan-Pieter de Vries ½
2 Jasper Koois 0 - Mark Maas 1
3 Bart Plasmans 0 - Roelant Schoots 1
4 Pascal Graafmans 1 - Pierre Mulders 0

Bericht van overlijden

Helaas ontvingen wij het droevige nieuws dat Frans van Gils is overleden. Ons medeleven gaat uit naar familie, vrienden en kennissen van Frans. Wij kennen Frans als een vriendelijke schaker die het spelletje met plezier, maar wel fanatiek, speelde. Zelfs als hij daarvoor uit Breda naar Dongen moest komen. Verstoten van digitale techniek, maar met het hart op de juiste plaats.

Aanvang seizoen 2021-2022

De Algemene Leden Vergadering was goed bezocht. Maar liefst 24 leden hebben de weg naar het Parochiecentrum gevonden. Iedereen was blij weer aan een nieuw seizoen te kunnen beginnen. Helaas zijn we nog niet van alle Corona maatregelen af, maar er mag in ieder geval achter een bord geschaakt worden.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 27 november 2021

Vandaag heeft het kabinet strengere coronamaatregelen aangekondigd. De maatregelen zijn erop gericht het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Dit is ook van invloed op onze schaakvereniging. Vanaf zondag 28 november geldt een...

Competitie/Senioren

Eddy Jongenelen - 26 november 2021

De derde rapidavond van het seizoen zit er weer op. Er werd op slechts 5 borden gespeeld. Wellicht komt dit door de angst voor de nieuwe maaregelen, of simpelweg door het slechte weer. Hoe dan ook, het was er niet minder gezellig om. Jan Pieter de...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 21 november 2021

Met een aantal afwezigen is het een rustige ochtend. En vandaag is het weer tijd voor de herhalingsexamens, een proeftoets van de vorige stap om te oefenen met het maken van opgaves onder tijdsdruk. Alle toetsen zijn ruim voldoende gemaakt en dat...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 20 november 2021

  De overheid kondigt een algeheel vuurwerkverbod aan. Bij ons op de borden schittert het vuurwerk echter als vanouds. Na een regen van groene QR code vinkjes gaan 28 schakers de strijd op de witte en zwarte velden aan. De partij tussen Ruud...

Competitie/Extern

Jan Pieter de Vries - 18 november 2021

Delft, voor mij toch een soort thuiswedstrijd. De stad van mijn middelbare school, waar ik tegelijkertijd jarenlang geschaakt heb. Dat betekende dan ook dat ik bij DSC  een hoop bekenden tegenkwam. Dat ik voor DSC 1 speel schiep her en der wat...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 14 november 2021

Ook vandaag is het weer een gezellige bedoening. Sinterklaas is weer in het land en dat is ook op het bord te merken. De stukken worden weggegeven als cadeautjes wat de ontvangende partij natuurlijk geen moeite mee heeft.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 13 november 2021

De corona-QR-code-check aan de deur verloopt vlotjes, en ook de niet-schaker die via de achteringang wat kerkzaken komt regelen ontkomt er niet aan: 100% groene vinkjes, en dus niemand aan de deur geweigerd. Een soepel begin dus. Wel twee...

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 06 november 2021

De tweede rapidavond van het seizoen zit er weer op. Achttien deelnemers, dus drie ronden met negen borden. Speeltijd twintig minuten per persoon per partij. Geen enkele speler haalde deze avond de perfecte score van drie uit drie, maar Maarten...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 04 november 2021

Op de persconferentie van 2 november 2021 heeft het kabinet aangekondigd dat per zaterdag 6 november aanstaande een Corona Toegangsbewijs gaat gelden voor georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar. Dit houdt in dat het Corona Toegangsbewijs voor...

Competitie/Jeugd

Stefan van den Brand - 31 oktober 2021

De laatste dag van de heftsvakantie is aangebroken en na een weekje rust van het schaken merken we dat iedereen er weer zin in heeft.

Competitie/Senioren

Peter Stokkermans - 30 oktober 2021

Vrijdag 29 oktober, er wordt nog gewoon geschaakt. Met dertien borden een redelijke bezetting. Met de corona-persconferentie komende week wordt het afwachten wat de mogelijkheden in de tijden hierna zullen zijn. Jan-Pieter de Vries wint tegen...

Nieuws

Eddy Jongenelen - 25 oktober 2021

Van 17 tot en met 23 oktober 2021 werd in Hoogeveen het Nederlands kampioenschap schaken georganiseerd. Anne was uitgenodigd, maar had praktische problemen om mee te doen. Op 7 september 2020 was dochter Fleur geboren en die moest toch mee naar...