Welkom bij Schaakvereniging D.S.C.

Hoewel het bij het schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid staat voorop!

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Jeugd is van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Zammazegge

Zammazegge - DSC Interne competitieBrabanders hebben een woordje "zammazegge" wat je toe kunt voegen aan een zin om de zaken iets minder erg te laten klinken. Dat woordje werd vanavond veelvuldig gebruikt. Uitleg van het woordje vind je in het videofilmpje van Ronald Goedemondt.

Stukkenjagers? Dat kunnen wij ook!

DSC 1 loopt thuis over Eindhoven 4 heenDSC 1 mocht op gisteren tegen Stukkenjagers 5 spelen, en dat was een avontuur. Na iets te laat te zijn vertrokken, komen we ook nog eens in de file te staan… Nou, 20 minuten na 12 uur kunnen we eindelijk beginnen en zonder tijdsachterstand (bedankt Stukkenjagers)

 

De eerste partij die klaar is was bord 3, Jan-Pieter met wit tegen Erwin Meeuwsen,
dit was een klassiek a3'tje. Voor JP bekend, voor zijn tegenstander Erwin niet. In een stelling waar veel pionnen elkaar konden slaan, verloor Erwin er een. Daarmee kreeg JP ook meteen het centrum. De zwarte stukken konden zich maar moeizaam ontwikkelen. Het veroverde centrum kreeg almaar meer witte pionnen erin, waardoor de ruimte van Zwart om te manoeuvreren kleiner en kleiner werd. Uiteindelijk stond zwart dusdanig in de verdrukking dat Erwin opgaf, omdat de stukken alleen maar in het spel konden komen door er een of meer weg te geven.
1-0 voor ons.

 

Als tweede was bord 6 klaar, Xander Mahieu met zwart tegen Jens Korzilius,
hij kreeg het Morra gambiet tegen. Xander kwam lekker uit de opening door Jens’ zwartveldige loper af te sluiten met zijn paard. Hierna ging Xander te snel pionnen happen en kreeg een te sterke aanval op de koning tegen. Deze sloeg door en dus was deze partij ook voorbij.
1-1

 

Toen was bord 1 ook afgelopen, Maarten van der Burght met wit tegen Bastiaan van de Rijt,
hier kwam een Caro-Kann op het bord en de partij was lang in evenwicht. Maarten ruilde, zodat hij een sterk paard op d4 kreeg. Bastiaan liet zijn witveldige loper insluiten in zijn eigen stelling, waardoor Maarten een langzame koningsaanval kon beginnen. De tegenstander zag meer dreigingen dan er in zat en liet zijn dame insluiten. Na een dame tegen een toren te winnen was de partij snel over.
2-1

 

Nu waren en 2 partijen vlak na elkaar afgelopen, eerst Ad Swinkels met zwart tegen Roger Bougie op bord 8, en dan bord 7, Maarten de Kloe met wit tegen Jop Bogaers.
Ad kreeg een Grunfeld tegen en door gelijk uit de opening te komen wist hij alles vast te houden. Als wit dan ook niet aanvalt, wordt deze partij remise.
De partij op bord 7 was meer intensief, een Caro-Kann waarbij Maarten eerst ruimte wist te krijgen en daarna door meerdere stukken in te laten staan een eindspel wist te krijgen met ongelijke lopers. Dit resulteert ook in remise.
3-2

 

En toen was het wachten, want de laatste 3 partijen gingen allemaal door tot de extra tijd, dit zorgt ervoor dat deze laatste partijen ook snel na elkaar afgelopen zijn.
Eerst Philippe Blankert met zwart op bord 2 tegen Michel Timmermans,
Philippe speelde aan bord 2 met zwart; hij kreeg een Italiaan tegen met de agressieve 6. e5! Dat wist hij te pareren met 6...d5 (ECO C54, naam onduidelijk), maar later hield zijn theoretische kennis helaas te vroeg op, en met Lg4 liet hij wit een dubbelpion op c6 maken, Ja, op grote verenigingen kennen ze de theorie veel beter. Tot overmaat van ramp ging zwart/Philippe deze pion dekken, waardoor hij heel krom ging staan (veel beter: pion opgeven voor activiteit). Wit stond tot zet 40 op een ruimtelijke plus 3. Toen vergat wit een witte diagonaal, Philippe was er als de kippen bij om voordeel te behalen tot +6, van zet 40 tot 50. Niets in Philippe dacht er echter aan dat hij een half uur bij kreeg (de instructies van Stukkenjagers, zowel qua verkeer als qua speltempo lieten te wensen over), anders had hij vast de winst gevonden. Nu, spelend op een paar minuten en increment verspeelde hij het voordeel waarna wit weer gewonnen stond. In een stelling met toren en ongelijke loper wist Philippe met zeer noeste vlijt alsnog remise te bereiken.

3½ - 2½

 

Nu nog bord 4 en 5, eerst Mark Maas met zwart tegen Tsz Keung Wong op bord 4,
Mark speelde tegen Tsz Keung en er kwam een Caro Kann op het bord. Bij een zeldzaamheid gaf de zwarte speler een pion weg in de opening. Door ontwikkelingsvoorsprong en een paar tempo’s om de dame kreeg de zwart speler zijn pion terug. Na nauwkeurig spel won Mark nog een extra pion. Door een verkeerd plan verzaakte zwart om de partij te winnen en kwam er een remise toren eindspel op het bord.
En dan Pierre Mulders met wit tegen Emil Voorhorst op bord 5,
dit leek nog even moeilijk te zijn, met een pion achter, maar na een lang eindspel (en een promotiedreiging) werd ook deze partij nog remise
4½ - 3½

 

Na veel te lang te hebben geschaakt voor 5 remises, hebben we de voorsprong toch nog weten te behouden. Het was een dag die ging over goed nadenken over je zetten en niks weggeven (behalve als je de teamcaptain bent, dan mag je een puntje weggeven)

 

Stukkenjager staakt uw wild geraas

Stukkenjagers 6 - DSC 2Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al notities aan het maken toen een vriendelijke oude man het van hem overnam.

Rap rapper rapst

Morgen spelen we KNSB competitie wat inhoudt dat we vanavond rapid spelen. Maar liefst acht borden wat een goede bezetting oplevert en in ieder geval een mooi even aantal schakers.

Foutje, bedankt

Het was me het avondje wel. Verdeeld over 11 borden kwamen in ronde 6 de nodige verrassingen op het bord. Zo staat Sven gewonnen tegen een kansloze Pim, maar weet het nog net op remise te houden door een stuk weg te geven.

DSC A verslaat de Raadsheer

Voor deze wedstrijd waren we genoodzaakt het grof geschut thuis te laten. Helaas gingen we de wedstrijd in zonder dikke Bertha en onze lange Max. Gelukkig bleek later dat deze kanonnen niet nodig waren.

De reis naar Zundert was prima verlopen, helemaal Zen en mentaal uitgerust kwamen we op de locatie aan. Prettig was het zeker om dichtbij een parkeerplek voor nop te bemachtigen. Met maar 50 meter te lopen en dik op tijd konden we fris en fruitig beginnen aan de wedstrijd.

Roelant speelde op bord 1 en kwam met zijn gebruikelijk e4 op de proppen. Zijn tegenstander speelde zijn “favoriete” opening tegen, genaamd Frans. Door te lang te wachtten met zijn gebruikelijke breek zet kwam er voor beide spelers een solide partij op het bord. In de tijdnood fase kwam er nog wat rommelkansen en kon Roelant zijn hoofd koel houden. Met een stukwinst op het bord te toveren gaf zijn tegenstander op.

Mark speelde op bord 2 en kreeg de zet e4 tegen. Grappig genoeg kwam ervoor de wedstrijd een bekende Raadsheer schaker naar mij toe en vroeg op ik nog Caro-Kann speelde. Jazeker, in de partij heb ik uiteraard deze opening gespeeld! Qua opening maakte in mijn optiek de tegenstander een verkeerde keuze en verloor daardoor de c2 pion. Vrij ongebruikelijk stond ik voor al tijdens te opening. In de tijdnood fase maakte ik helaas een blunder, maar gelukkig profiteerde mijn tegenstander er niet van. Waarna ik met een slinkse zet de buit binnen kon harken.

Philippe speelde op bord 3 en koos uiteraard voor de positionele aanpak d4. Zijn tegenstander reageerde hierop door het Benko gambiet te spelen. Philippe accepteerde de gambiet, maar vreemde genoeg speelde zijn tegenstander niet de gebruikelijke Lc8xa6. Met een blokkade op het veld b5 wist Philippe grip op de positie te krijgen. Na een mindere keuze van de zwart speler (door het centrum aan te vallen) kreeg hij een moeilijke stelling op het bord. Meer gebruikelijk is het om een koningsaanval proberen op te zetten of de blokkade op de damevleugel te slopen. Philippe was er als de kippen bij om hier van te profiteren en de partij te winnen.

Xander speelde op bord 4 en kreeg ook de zet e4 tegen. Zo moedig dat hij is speelde Xander de Siciliaanse opening. Zijn tegenstander had daar niet zo’n trek in en speelde meteen de pion f4. Na de opening kwam Xander iets minder te staan. Waarschijnlijk was de blokopstelling met g6, Lg7 en Pe7 een meer belovende aanpak. Na een ongelukkig zet van de witte speler kon Xander alles afruilen. Met bijna geen stukken meer op het bord kwamen beide spelers remise overeen.

De uitslag is misschien een beetje geflatteerd om met 3,5-0,5 te winnen, maar we hebben wel leuke potten gehad.

DSC A

3,5

De Raadsheer

0,5

Roelant Schoots

1

Jorrit Havermans

0

Mark Maas

1

Mitchell Matthijssen

0

Philippe Blankert

1

Richard Pijl

0

Xander Mahieu

0,5

Jos van Ginneken

0,5

 

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 05 december 2022

Weer een les, en volgende keer niet vergeten de lesboeken weer mee te nemen… gelukkig hebben we extra boeken liggen.

Nieuws

Eddy Jongenelen - 03 december 2022

Brabanders hebben een woordje "zammazegge" wat je toe kunt voegen aan een zin om de zaken iets minder erg te laten klinken. Dat woordje werd vanavond veelvuldig gebruikt. Uitleg van het woordje vind...

Competitie/Jeugd

Maarten de Kloe - 28 november 2022

We hadden dit keer genoeg leeraren om elkaar een beetje les te kunnen geven, en die partij analyses van echte partijen zijn zeer interessant… niet vergeten dan ook op je eigen partij te letten.

Nieuws

Maarten de Kloe - 27 november 2022

DSC 1 mocht op gisteren tegen Stukkenjagers 5 spelen, en dat was een avontuur. Na iets te laat te zijn vertrokken, komen we ook nog eens in de file te staan… Nou, 20 minuten na 12 uur kunnen we...

Nieuws

Sinterklaas - 26 november 2022

Op zaterdag 26 november spelen we ronde 3 in de KNSB competitie. We spelen uit tegen Stukkenjagers 6. Het is gebruikelijk dat iemand van het team een stukje voor de website schrijft. Eddy was al...