//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Vrijdag 3 mei is het zo ver, we gaan op schaakkamp! Om 17.00 uur verzamelen we bij Jeugdcentrum de Poort en om 17.30 uur kunnen we vertrekken. Er zijn weinig mensen die behoefte hebben stil te staan rond Antwerpen en de reis verloopt dan ook spoedig. Ronse staat bekend om haar historische gebouwen, waar de ware sfeer van de 19e eeuw ervaren kan worden. Maar genoeg over de jeugdherberg, het is tijd voor spelletjes. Zoals ieder jaar zijn er voldoende bord- en kaartspellen meegenomen. Terwijl een groep probeert te overleven tussen monsters, probeert een andere groep Magneto te verslaan. Anderen vinden hun heil in kaart- en dobbelspelletjes.

Op zaterdag is het ontbijten, we hoeven geen brood te smeren want we blijven in de jeugdherberg. Er kon geen schaaktoernooi gevonden worden die in onze planning past, dus organiseren we er zelf een. Via het schaakkamp ontlopen we het kolderschaken in Dongen. Mark heeft echter een verrassing voor ons. De aanwezigen worden in twee groepen verdeeld voor een kolderschaakcompetitie (223 punten bij Scrabble). 

De eerste variant die we spelen is Moerasschaak. Degenen die gongschaak vervelend vinden, mogen het Moerasschaak eens proberen. De regels? Eigenlijk gewoon de schaakregels volgen, er is echter 1 beperking.

De velden d4, d5, e4 en e5 zijn in een moerasgebied veranderd en kunnen niet meer gebruikt worden. Ook schaak geven door het moeras heen werkt niet meer. Wie niet zo goed is in openingstheorie, geen probleem, dat werkt hier niet meer! Nu blijkt dat paarden in een moeras toch echt sterker zijn dan lopers. Rokeren doe je gewoon achter de centrumpionnen, verscholen achter het moeras. Verbazingwekkend hoe sommigen toch al snel theorie vormen, maar ook hier blijkt dat strategisch inzicht prefereert boven dom geluk.

Na het moerasschaak is er tijd voor een tweede ronde kolderschaak. Gekozen is voor matschaak. Maar mat, dat is toch sowieso de bedoeling van schaken? Jazeker, echter geldt hier een bijzondere regel. Schaakzetten mag alleen wanneer het direct mat is. Oei, dan heb je dus niet meer de beschikking over allerhande tussenschaakjes. Bekende openingstrucs werken niet meer, behalve dan narrenmat die werkt wel, aldus Paul die geslachtofferd wordt. 

Na het kolderschaaktoernooi gaan we naar ons favoriete restaurant, genieten van de Belgische haute cuisine. Nadat iedereen heeft genoten van de specialiteiten van België (voornamelijk de frikandellen speciaal) gaan we weer op weg naar de jeugdherberg voor een tweede spelletjesavond. Ridders zijn op zoek naar hun paard, Loki maakt het de superhelden van Marvel lastig en een aantal jeugdigen hebben een pokertafel bezet. 

's Ochtends worden we gewekt voor ontbijt. Eerst de bedden afhalen en de spullen weer netjes in de tassen, nou ja netjes. Erin is erin, is voor velen de regel. Na het ontbijt rijden we naar Waregem, naar zwembad de Treffer. Doordat de hoofdweg afgesloten is worden we door zijstraatjes en parkeergarages geleid. Aangekomen in het zwembad kan de bende los. Er is van alles te doen in het zwembad, van duikput naar glijbaan naar relaxen in het bubbelbad. 

Rond het middaguur is het weer tijd voor onze broodjes die we 's ochtends gesmeerd hebben. Daarna door naar Essen, waar we afspreken bij Bosrust. Bosrust ligt in een vakantiegebied en bestaat uit een bar/restaurant, een speeltuin, een maisdoolhof en een minigolfbaan. De laatste is waar we voor gekomen zijn. Onderverdeeld in kleine groepjes trotseren we de 18 banen variërend in moeilijkheidsgraad. Daar waar de een na 21 slagen zijn golfstick woedend de bossen in wil smijten, speelt de ander de baan in 2 slagen. Op de vraag "Hoe moet deze baan?" antwoordt Mathijs "Gewoon zo" en mept de bal in twee slagen erin.

Om 17.30 arriveren we moe maar voldaan weer bij Jeugdcentrum de Poort. Nou ja, 17.30? Eén auto moet onderweg nog iemand in Breda oppikken en is 20 minuten later ter plekke. Kinderen worden weer met hun ouders herrenigt en daarna huiswaarts. Wij hopen dat iedereen een gezellig en plezierig weekend heeft gehad. Wellicht tot volgend jaar!

Toon/Verberg