Toon/Verberg

Welkom bij de Dongense Schaakclub. Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht. Bij ons staat gezelligheid hoog in het vaandel! Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien. Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Ivo de Ligt, voorzitter DSC

'Wie verliest, mag het verslag schrijven'. Philippe (bord 2, thuis met wit) had zich van tevoren al opgeofferd om te notuleren. Stukkenjagers (SJ) C, het bezoekersteam, maakte op 2 borden een domme openingskeuze. Op bord 4 met 1700 punten met zwart Boedapester spelen tegen Mark Maas, dat doe je niet. Mark is heel bedreven in 'op het verkeerde been zetten' van zwart, bv. in de Pe4 variant met Dd5 Lb7 en dan dame terug. Het zag er snel florissant uit voor DSC op bord 4, en Mark leverde inderdaad het eerste punt.Op bord 3 was door SJ al remise aangeboden; Roelant (verkleed als middeleeuwse lakei met witte pruik) mocht doen wat die wilde ('Wat heb je aan zo'n teamleider???', overigens met twee charmante blonde vlechten, om verliefd op te worden). Gezien het een echte Roelant stelling was (1 pion geruild, verder zeer gesloten) speelde Roelant door. De stonewall was er niet echt van gekomen omdat wit Lc1-g5xf6 speelde, maar desalniettemin, stug beton waar Roelant zijn weg in weet. Roelant heeft ook een merkwaardige lol in dat soort stellingen, enfin, toch alle eer voor Roelant want het punt was binnen: 2-0 voor DSC A.

Op bord 1 was de andere domme openingskeuze van SJ: wie gaat er nou met wit tegen Maarten vd Burght, de menselijke stokvis bij uitstek, Koningsgambiet spelen? Nota bene: omdat wit onze eerste bordspeler niet kende, had Philippe de naam van der Burght nog uitgespeld, tot en met de h. De SJ-speler deed het toch: Muzio nog wel, met gxf3 stukoffer voor wit. Veel praktische tactische kansen, maar officieel verloren - tja tegen Martine vd Burght (alleen vanavond) krijg je deze kansen niet. Mooi om te zien was hoe Martine met Tb5 het ruime sop koos in het eindspel, en de zwarte stukken (1 stuk meer) eindelijk mochten samenspelen. Het eindspel werd 'technisch' tot winst gevoerd door Martine.

De verslaggever tot slot op bord 2. Zo brutaal had een zwartspeler nog nooit opgetreden tegen de witte Catalaan: 1. d4 d5 2. c4 e6 3. Pf3 c5 - de onder amateurs geliefde Tarrasch opstelling tegen Catalaans (door grootmeesters toch wat gemeden wegens wit voordeel) en toen dacht Philippe 'niet veilig 4. cxd5, maar 4. Pf3 moet ook kunnen, ik heb het in databases gezien'. 4...cxd4 5. Pxd4 e6-e5! Werkelijk hondsbrutaal van zwart (Ludens: blaf even). Het blijkt dat wit niet meteen met 5. Pxd4 moet terugslaan, als die afziet van 4. cxd5. Enfin, Philippe kwam met wit snel gedrongen te staan, zeer ongewoon voor hem met wit. Twee pionpogingen op de damenvleugel leverden meteen zwaktes op, en zonder materiaal voor te staan gaven engines (achteraf) zwart +3. Het zwarte spel vond Philippe op zijn normale spel lijken: ruimte pakken en alles mooi samenwerkend. Maar zou zwart de 'finale klap' kunnen uitdelen? Philippe weet zelf als geen ander hoe moeilijk dat is in betere en ruimere stelling. Wit wachtte als een opgevouwen Houdini op de zwarte klap - zelf kon hij geen vin meer verroeren. Zwart vrat tijd, kwam vroeg met een doorbraak, wit kwam met een sterke tussenzet, kwaloffer en de kansen leken te keren...met nog 3 tegen 1 minuut op de 34e zet zag Philippe 2 winstmogelijkheden: 1 sensationele, en 1 gewone. Hij koos veilig voor de gewone, niet echter geen winstweg bleek te zijn, maar een weg naar mat. BALEN! Toevallig en in zekere zin onverdiend had Philippe op de 34e zet kunnen winnen (zie onder partijen later dit weekeinde). Eindstand: 3-1 voor DSC A - DSC heeft zijn naam van sterke underdog bij SJ weer bevestigd.

Toon/Verberg