//here
Toon/Verberg
welkom

Welkom bij DSC

Hoewel het bij schaken draait om winst of verlies, gaat het bij onze vereniging om meer dan alleen die ene geniale zet die de partij redde, of om die prachtige combinatie die de tegenstander volledig in de war bracht.

Gezelligheid

Gezelligheid staat hoog in het vaandel

Daarom kunt u bij ons iedere week op vrijdagavond terecht voor een leuke pot schaak om daarna gezellig met andere leden na te keuvelen over die prachtige tussenzet of die éne blunder die u over het hoofd had gezien.

Lid Worden

Kom langs!

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact op of loop een keer binnen op vrijdagavond.

Jeugd

Jeugd is ook van harte welkom

Ben je nog geen 16? Dan ben je van harte welkom op de zondagochtend. Schaken helpt je namelijk ook op school. Het verbetert je concentratie- en denkvermogen.

Philippe is door verschillende mensen benaderd om OFWEL een trainingsuur 19-20 uur, ofwel een hele avond, een interactieve presentatie te geven over 'schaken en ICT-tools'. Philippe doet het graag en zal daarvoor eigen PC meenemen (met programmatuur erop) en met de beamer van Eddy beamen.

Geinteresseerd?
Wil je het gedurende 1 uur of een hele avond?
Heb je nog andere leerdoelen of wensen dan hieronder beschreven?

Mail het aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zowel als aan Philippe = Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uitleg Philippe ‘schaken en ICT tools’

 

chessbase, megabase, chess engines en volledige analyses’

 

Benodigdheden (niet voor de uitlegavond, wel voor jou als ‘thuisanalyst’):

a) een chessbase SPEELomgeving (dat is de chessbase userinterface om een partij tegen een computer te spelen; Fritz 3 is ook al goed genoeg, over engines hebben we het separaat, die kunnen apart worden toegevoegd)

b) engines: gratis van het web te plukken, inclusief gratis open source Stockfish 10, of aanschaf van een engine via bijvoorbeeld amazon.de (die hebben vaak aanbiedingen, zoals Komodo 10 voor 30 euro = sterker en goedkoper dan de Fritz 15/16 engine)

c) chessbase reader 14 of 15 (let op! Dat is een 80-100 euro versie, niet een gratis downloadbare CB17 o.i.d.).  Kosten: ook 80-100 euro.

d) een megabase, zoals megabase 2018 (of: toestemming om de database online te raadplegen)

e) openingsboekjes van je openingen, niet met voorbeeldpartijen, niet met teveel varianten, wel met uitleg waar het om gaat. 

f) PC met windows 10, 64 bits en minstens 4 CPU (core processing units). ‘Tenminste’, die is nodig voor de zwaardere programma’s als Komodo, Houdini Pro, e.d.

Leerdoelen van de avond:

Ad a): zelf een ‘volledige analyse’ kunnen maken met 1 druk op de knop (=achterwaartse analyse van hele partij) – correspondentieanalyse kunnen maken (= paar zetten vooruit alles kunnen doorrekeken, varianten laten opstellen) – partij opslaan als .pgn en die aan een ander mailen

Ad b): Stockfish installeren in chessbase speelomgeving (Stockfish downloaden, .zip in een directory /Stockfish plaatsen, unzippen tot de setup.exe zichtbaar is, dan niet op de setup.exe drukken maar in chessbase speelomgeving klikken op tab ‘engine, knop ‘new UCI engine’, en dan die dan instellen op de directory /Stockfish waar de setup.exe in zit – chessbase pakt hem dan op) – engines toevoegen en eruit gooien – engine mix bepalen

Ad c): een database maken van eigen partijen – een stelling kunnen opzoeken in een megabase d.m.v. sorteren – een .ctg boom kunnen maken of bekijken – partijen van speelomgeving kopiëren naar database – partijen in database deleten

Ad d): je eigen openingen boek maken, gespeelde partijen checken versus megabases. 

Ad e): zien hoe een openingsboekje MEER gelijk heeft dan een engine zonder boek (!).

Op de avond zelf is desktop meenemen onhandig, Philippe zal het wel doen, met beamer (van??). Laptop die aan dezelfde vereisten voldoet kan ook. Voor smartphone wordt aanbevolen: Analyze This Pro (3,95 euro levenslang) – maar met smartphone vallen bovenstaande dingen/leerdoelen niet te halen, met smartphone kun je alleen per zet mening vragen.

Als losse taken geformuleerd:

1. hoe breng ik een partij in in chessbase, de playfritz user omgeving?

2. hoe laat ik in chessbase een automatische volledige analyse verrichten?

3. wat is het voordeel hiervan boven ‘per zet’ kijken?

4. wat zijn goedkope goede chess engines?

5. hoe installeer ik gratis Stockfish 10 in chessbase?

6. chessbase READER 14 of 15: wat heb je eraan en wat kan het meer dan een gratis CB reader 17?

7. hoe kopieer ik een partij in een database?

8. hoe zoek ik van een bepaalde partij op wat in de megabase/chessbase reader a) wat gewoonlijk gespeeld wordt b) wat het oordeel is van een variant door de megabase (dat is beter dan het oordeel van een engine!)

9. waarom engines in opening slechter zijn dan boekjes en megabases

10. waarom engines in eindspelen slechter zijn dan de mens (althans…)

11. een openingsrepertoire database opbouwen

12. de partijen uit je leven allemaal in een database zetten

13. je partij in 1 klik online zetten

14. je partij als .pgn opslaan en doorsturen

15. een openingsboom .ctg en wat je eraan hebt

16. hoe ziet een .pgn eruit in kladblok/notebook

17. hoe commentaar en varianten toevoegen en verwijderen, bijvoorbeeld na een automatische analyse

18. analyse apps op smartphone

19. tablebases endgame

 

 

Philippe 5 januari 2019

 

Toon/Verberg